Οι επαγγελματίες συμμορφώνονται με το POS... οι δημόσιες υπηρεσίες όμως βρίσκονται σε προνηπιακό στάδιο!

Στα ΕΛΤΑ για παράδειγμα από τα 710 υποκαταστήματα, έχουν σύστημα POS τα 300, ενώ η ΕΥΔΑΠ καλύπτει μόνο μια τράπεζα

Με συσκευές  POS για  να δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θα πρέπει να εφοδιαστούν το επόμενο διάστημα  υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι για κάθε εργασία που κάνουν. Την ίδια στιγμή όμως,  υποκαταστήματα των  ΔΕΚΟ  δεν έχουν προμηθευτεί  τα τερματικά και  δέχονται μόνο μετρητά, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να «χτίσουν» το αφορολόγητο.

Στην πρίζα  μπαίνουν οι ηλεκτρολόγοι, καθώς μέχρι το καλοκαίρι,  η χειρόγραφη απόδειξη που εκδίδουν δεν θα είναι αρκετή.  Θα πρέπει να  προμηθευτούν το POS  και να δέχονται πληρωμές και με πιστωτική κάρτα.

«Να φορολογηθούμε, είμαστε επαγγελματίες, αλλά ας δώσει και κάποια κίνητρα στον καταναλωτή» λέει ο Χρήστος Παπαευθυμίου, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υδραυλικοί υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση,  τους οδηγεί στην μαύρη εργασία που δεν θα παταχθεί  έχοντας μαζί τους το POS.

«Βεβαίως και μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά η ίδια η φορολογική πολιτική οδηγεί τους πολίτες να μην θέλουν τιμολόγια για να επιβαρυνθούνε με  24% ΦΠΑ» εξηγεί ο Θανάσης Στρουμπούλης από τον Σύνδεσμο Υδραυλικών Αθήνας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και οι ταβέρνες, ανήκουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου», δηλαδή είναι πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή.

«Για μας είναι ευχής έργο όλες οι συναλλαγές να γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Είμαι απόλυτα σύμφωνος με το μέτρο που είπε η κυρία υπουργός και να το κάνουν αύριο το πρωί» λέει εστιάτορας.

Την επόμενη φορά που θα αλλάξετε λάδια, μην ξεχάσετε να πληρώσετε με κάρτα, αν έχει το συνεργείο αυτοκινήτων. Βέβαια θα  πληρώσετε και το ΦΠΑ.

«Αυτό είναι μύθος πλέον γιατί υπάρχουν έσοδα και έξοδα και πρέπει να παρουσιάζεις έξοδα. Δεν μπορείς να κάνεις τζίρο λίγα χρήματα γιατί είσαι εκτεθειμένος» λέει ιδιοκτήτης συνεργείου.

Εκτεθειμένο όμως είναι το δημόσιο, καθώς οι περισσότερες ΔΕΚΟ δεν έχουν εφοδιαστεί πλήρως με POS.

Και ενώ οι επαγγελματίες συμμορφώνονται με το POS, οι δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε προνηπιακό στάδιο αφού  δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα εργαλεία.

Στα ΕΛΤΑ για παράδειγμα από τα 710 υποκαταστήματα, έχουν σύστημα POS τα 300, ενώ η ΕΥΔΑΠ καλύπτει μόνο μια τράπεζα. Όσο για τον ΕΦΚΑ, κανένα υποκατάστημα δεν έχει συσκευή POS.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top