Άνοιξε η e-αίτηση στον ΕΦΚΑ για τη συνταξιοδότηση- Στις 23/1 σε λειτουργία και το e-εισφορές

Οι τεχνικές δυσκολίες δεν λείπουν εξαιτίας της ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους

Άνοιξε η e-αίτηση στον ΕΦΚΑ για τη συνταξιοδότηση- Στις 23/1 σε λειτουργία και το e-εισφορές

Ανοικτή είναι από χθες η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, μέσω του νέου συστήματος του ΕΦΚΑ που έχει ενεργοποιηθεί στην ιστοσελίδα του υπερταμείου ασφάλισης efka.gov.gr. Βάσει του σχεδιασμού του νέου συστήματος δεκτές θα είναι νέες εγγραφές ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ θα περιέχονται κι όλες τις πληροφορίες και μεταβολές για τους ήδη υπάρχοντες.

Ωστόσο, οι τεχνικές δυσκολίες δεν λείπουν εξαιτίας της ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.

Μέσω της υπηρεσίας αυτής στο efka.gov.gr, παρέχεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενος ασφαλισμένος υποψήφιος να υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τους κάτωθι φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΕΤΑΑ και Γ.Λ.Κ.

Τελικός στόχος είναι από το τέλος του 2017 η απονομή της σύνταξης να γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού  αιτήματος. Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος, θα ξεκινήσει με την κατάθεση των ελλειπόντων δικαιολογητικών, στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Ταυτόχρονα και μέχρι το τέλος του 2017, βάσει και της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα έχουν καταβληθεί και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις που περιμένουν οι δικαιούχοι χρόνια τώρα. Στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα.

Στις 23 Ιανουαρίου ο «ηλεκτρονικός» ΕΦΚΑ

Ο «ηλεκτρονικός» ΕΦΚΑ αναμένεται να ανοίξει στις 23 Ιανουαρίου, οπότε βάσει σχεδιασμού θα πρέπει να «ανοίξει» εν μέρει ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου ώστε ο καθένας να παρακολουθεί το χρόνο ασφάλισής του, τις οικονομικές του εκκρεμότητες και κυρίως τις ασφαλιστικές του εισφορές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά.
 Προς το παρόν οι πρώτες αλλαγές που γίνονται άμεσα ορατές αφορούν την ενημέρωση των ασφαλισμένων. Η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, όπου είναι διαθέσιμες για τους πολίτες πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα και όλα τα έντυπα (αιτήσεις και δικαιολογητικά) για τις συντάξεις.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top