Υπόθεση ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ -Πετρόπουλος: Η εγκύκλιος θα αφορά αποκλειστικά τους ελευθ. επαγγελματίες με έως 2 εργοδότες

Τι διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας

Το τοπίο επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, σε ότι αφορά στην αναμενόμενη εγκύκλιο για όσους παρέχουν υπηρεσίες σε έως δύο εργοδότες με μπλοκάκι. Διευκρίνισε ότι η εγκύκλιος θα αφορά αποκλειστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες.

Όσοι είναι μισθωτοί και έχουν και μπλοκάκι για παράλληλη απασχόληση με μπλοκάκι, θα πληρώνουν 26,95% (σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη).

Η εγκύκλιος λοιπόν που αναμένεται να εκδοθεί θα ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, προέρχονται από ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και εργάζονται με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες.

Αναλυτικά, ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι  «Η ειδική πρόνοια του νόμου Κατρούγκαλου,  ισχύει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους (δηλαδή τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) που αμείβονται με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες. Για αυτούς, η εισφορά για κύρια ασφάλιση ορίζεται σε 6,67% ενώ το 13,33% θα το πληρώνει ο εργοδότης». Μάλιστα,  ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες, προκειμένου να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2017».

Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί στην υπό έκδοση εγκύκλιο, μια διαδικασία δήλωσης των συγκεκριμένων ασφαλισμένων, από τους εργοδότες τους, μέσω ενός τύπου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που ισχύει για τους μισθωτούς. Καθώς βέβαια το μεγαλύτερο διακύβευμα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το εάν θα δεχθεί ο εργοδότης να αναλάβει το κόστος ή θα το μετακυλήσει στον εργαζόμενο με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, στην εγκύκλιο θα προβλέπεται και η δυνατότητα του εργαζόμενου μονομερώς, να αναγγέλλει ο ίδιος στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το γεγονός ότι απασχολείται σε ένα ή το πολύ δύο εργοδότες και αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να γίνεται από το ταμείο η αναζήτηση της εισφοράς.

Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες, ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται επί του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό θα δηλωθεί από τον εργοδότη στη νέου τύπου ΑΠΔ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top