Αποδείξεις για αφορολόγητο: «Ναι» για ΔΕΚΟ και τηλεφωνία – Τι θα γίνει με σούπερ μάρκετ

Τι να πληρώνετε με «πλαστικό» χρήμα για να έχετε αφορολόγητο – Ποιες δαπάνες εξαιρούνται

Αποδείξεις για αφορολόγητο: «Ναι» για ΔΕΚΟ και τηλεφωνία – Τι θα γίνει με σούπερ μάρκετ

Στο γράψε-σβήσε έχουν επιδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος και τη λίστα με τις δαπάνες που θα εξαιρούνται.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα «μετρούν» για το αφορολόγητο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές και οι δαπάνες στα σούπερ μάρκετ.

Δεδομένου ότι αρκετοί φορολογούμενοι πληρώνουν ΔΕΚΟ και λογαριασμούς τηλεφωνίας σε σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ και η αδυναμία να διαχωριστούν οι δαπάνες ανά ομάδες, οδηγεί το υπουργείο προς την κατεύθυνση να κάνει δεκτές όλες τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα, στο αφορολόγητο που έχει θεσπιστεί ανάλογα με το εισόδημα.   

Έτσι, όπως φαίνεται, ελάχιστες θα είναι τελικά οι δαπάνες που δεν θα «μετρούν» για το έμμεσο αφορολόγητο όριο. Ειδικότερα:

Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου).

• Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων.

• Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων

Πως θα χτίσετε αφορολόγητο

Σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές:

Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 - 2.100 ευρώ.

Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top