ΙΟΒΕ: Τάση ανάκαμψης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος- Η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών

Τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στις 94,6 μονάδες από 92,4 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο

ΙΟΒΕ: Τάση ανάκαμψης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος- Η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα συνεχίζει την τάση ανάκαμψης του τελευταίου διαστήματος και διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις 94,6 μονάδες από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο, επισημαίνει το ΙΟΒΕ στο δελτίο οικονομικής συγκυρίας.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), η θετική αυτή τάση ακολουθεί την ευρύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. -28. Είναι επίσης η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, ακολουθώντας μια πορεία σταδιακής εξομάλυνσης μετά τις δραματικές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015.

Η οικονομία σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια του 2016, όπως έχει έγκαιρα υποδείξει η πορεία του δείκτη, τάση που υπερισχύει αυτή την περίοδο, παρά τις έντονες φορολογικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται αρνητικά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους βελτιώνονται, με το δείκτη όμως των αποθεμάτων να διευρύνεται.

- στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται αισθητά, αν και σε όρους απασχόλησης οι αρνητικές προβλέψεις ενισχύονται.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα των πιο δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12-μηνο, της αμβλυνόμενης πρόθεσης για αποταμίευση, αλλά και των περισσότερο απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top