Ποιά φορολογία στην Ελλάδα; ΑΥΤΟΙ είναι οι χειρότεροι φόροι στην Ιστορία!

ΔΕΙΤΕ τους 10 χειρότερους από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα

Ποιά φορολογία στην Ελλάδα; ΑΥΤΟΙ είναι οι χειρότεροι φόροι στην Ιστορία!

Διαμαρτύρονται οι Έλληνες για τη φορολαίλαπα που ενέσκηψε με το πρώτο φως του 2017. Αλήθεια όμως, τι έχει συμβεί στο θέμα της φορολογίας, κατά την πορεία των ετών; Το hommemagazine.gr παρουσιάζει μία ιστορική αναδρομή των χειρότερων φόρων στην Ιστορία!

1. Danegeld, Μεγάλη Βρετανία, 10ος αιώνας —Φόρος που πλήρωναν οι χωρικοί στους Βίκινγκς για να διατηρήσουν τα εδάφη τους. Παρά τις προσπάθειες, ο Έθελρεντ ο Αδύναμος δεν κατάφερε να τους εκδιώξει. Τώρα, εδώ που τα λέμε, ως Αδύναμος τι περίμενε, δηλαδή;

2. Gabelle, Γαλλία, 14ος αιώνας-1946  —O χειρότερος φόρος αλατιού στην Ιστορία έστελνε κάθε χρόνο 3.000 χωρικούς στη Βαστίλη –όχι για τουρισμό, για καρατόμηση. Καταργήθηκε στη Γαλλική Επανάσταση, επανήλθε από τον Ναπολέοντα και απαγορεύτηκε μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Αντίστοιχος φόρος στην Ινδία ήταν τόσο δυσβάσταχτος που οδήγησε στην έξαρση της λέπρας και τον Γκάντι, διαμέσου της Πορείας του Αλατιού, στην εξουσία.

3. Toleranzgebuhrer, Aυστροουγγαρία, 1747-1797 —Καθιερώθηκε από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία. Κάθε εβραϊκή οικογένεια ήταν υποχρεωμένη να εξαγοράζει την ανεκτικότητα των κατοίκων, αλλιώς θα εξοριζόταν.

4. Mulakkaram, Ινδία, αρχές 18ου αιώνα —Γνωστός ως φόρος στήθους. Οι κατώτερες κάστες ήταν υποχρεωμένες να πληρώνουν σε περίπτωση που οι γυναίκες ήθελαν να σκεπάσουν το στήθος τους. Ένας φόρος που δεν θα πλήρωναν ποτέ οι Pussy Riot, δηλαδή.

5. Xαράτσι, Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1453-1821 —Το χαράτσι ήταν φόρος που εξασφάλιζε σε κάθε Έλληνα ότι μπορούσε «να φέρει επί εν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του». Καταβαλλόταν από το δωδέκατο έτος της ηλικίας και χωριζόταν σε αλάς για τους πλούσιους, ισφάτ για τους τεχνίτες, εδνά για τους γεωργούς. Τον εισέπρατταν οι χαρατζήδες, που περιόδευαν στα χωριά με συνοδεία στρατού. Στις μέρες μας η δήλωση θα γινόταν ηλεκτρονικά μέσω taxisnet.

6. Poll tax, ΗΠΑ, 1830 —Φόρος που συνδεόταν με το δικαίωμα ψήφου. Όλοι μπορούσαν θεωρητικά να ψηφίσουν αλλά το ένα δολάριο που απαιτούνταν ήταν απαγορευτικό για τους μαύρους και τους φτωχούς λευκούς. Καταργήθηκε το 1870 αλλά σε πολλές πολιτείες διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

7. Chinese head tax, Καναδάς, 1885 —Κατά κεφαλήν φόρος για κάθε Κινέζο που περνούσε τα σύνορα του Καναδά. Ξεκίνησε από τη Βρετανική Κολούμπια ως αντίποινα για τους Κινέζους που εργάζονταν στην κατασκευή του σιδηρόδρομου με χαμηλά μεροκάματα. «Έρχονται οι Κινέζοι και παίρνουν τις δουλειές μας!», λέγανε τότε οι Καναδοί.

8. Φόρος γονιμότητας, Ρουμανία, 1966 —Τον καθιέρωσε ο Τσαουσέσκου με όραμα την αύξηση του πληθυσμού κατά 7 εκατομμύρια. Οι μάνες παρασημοφορούνταν και ανακηρύσσονταν ηρωίδες. Και μέσα σε είκοσι χρόνια η χώρα γέμισε με εγκαταλελειμμένα ορφανά. 

9. Φόρος Ιντιφάντα, Παλαιστίνη, 1989 —Φόρος της πρώτης Ιντιφάντα που ξεκίνησε από την άρνηση Παλαιστινίων να πληρώσουν φόρους. Επιβλήθηκε μαζί με τον φόρο πετροπολέμου και τον φόρο (σπασμένων) παραθύρων...

10. Φόρος μετάλλου, Βόρεια Κορέα, 2014 — Προορίζεται για την κατασκευή δύο νέων αγαλμάτων του Mεγάλου Ηγέτη Kim Il-Sung. Κάθε μήνα εγκαινιάζονται στη χώρα 25 νέα αγάλματα.

Υ.Γ. Μετά από αυτά θα μας πουν: "Συνεχίζετε" να διαμαρτύρεστε για τον ΦΠΑ, τον ΕΦΚ που αυξήθηκε, τις εισφορές που εκτινάσσονται... και άλλες φορολογίες στην Ελλάδα;;; Αυτή η αβάσταχτη "αθωότητα "  της "Πρώτη Φορά Αριστερά".

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top