Το Star άνοιξε τις βαλίτσες του Τσακαλώτου! Τι μας περιμένει μετά το Eurogroup;

Τα (+) και τα (-) της συμφωνίας

​Ένα... δωράκι για το χρέος, αλλά και μια σφιχτή θηλιά νέων σκληρών μέτρων για τα επόμενα χρόνια φέρνει στις βαλίτσες του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Eurogroup της Δευτέρας.

Τι μας περιμένει μετά τη συμφωνία, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε;

Το κέρδος από το χθεσινό Eurogroup είναι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που περιλαμβάνουν κλείδωμα επιτοκίων και επιμήκυνση λήξεων. Δεν υπάρχει, όμως, άμεσο όφελος. Το όφελος αφορά από το 2030 έως το 2060 και η μείωση θα είναι 20%! Αυτή η μείωση χρέους δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα στους Ευρωπαίους, αφού ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δανείζει την Ελλάδα με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζεται ο ίδιος.

Η κυβέρνηση ήθελε και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά "πέρασε" του Σόιμπλε και τα μέτρα αυτά μπήκαν επίσημα στο συρτάρι έως το 2018. Μάλιστα, θα δοθούν "αν και εφόσον χρειαστεί". Η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε τη μείωση των πλεονασμάτων που ήθελε. Δεσμεύτηκε για πλεόνασμα 3,5% "για μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", που μπορεί να είναι από τρία, πέντε ή δέκα χρόνια.

Για να πιαστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα συμφωνήσαμε σε ένα νέο κόφτη, αλλά και σε... σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα.

Το ΔΝΤ ζητάει από το 2019 μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 8.500 ευρώ που είναι σήμερα, ακόμη και στις 5.000 ευρώ, αλλά και νέο «ψαλίδι» στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι τέτοια μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή. «Δεν θα πρέπει να εγερθούν απαιτήσεις από την Ελλάδα που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος!

BINTEO STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top