Νέο ΠΛΑΦΟΝ, νέο ΨΑΛΙΔΙ! Σε ποιές συντάξεις θα πέσει (και πάλι) μαχαίρι

Τι φέρνει η ενοποίηση και η καταβολή όλων των διπλών συντάξεων ως μία

Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις «κρύβει» η ενοποίηση και καταβολή, από την 1/1/2017 μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όλων των διπλών συντάξεων, ως άθροισμα πλέον, σε μία και η εφαρμογή του νέου πλαφόν των 2.000 ευρώ (μεικτά).

Τον κίνδυνο να δουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα αντιμετωπίσουν μάλιστα, αν δεν υπάρξει αντίθετη πρόβλεψη από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακόμη και όσοι δεν έφταναν το νέο -χαμηλότερο- πλαφόν των 2.000 ευρώ (συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) αφού έως και φέτος εισέπρατταν... χωριστά από δύο ταμεία τις συντάξεις τους.

Το πρόβλημα θα προκύψει, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (άρθρα 8 και 13) για όλους τους διπλοσυνταξιούχους, ανεξαρτήτως Ταμείου προέλευσης και, ειδικά σε ό,τι αφορά το άθροισμα των συντάξεων, θα γλιτώσουν μόνο όσοι λαμβάνουν συντάξεις από διαφορετική αιτία, όπως από μεταβίβαση λόγω χηρείας (ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να τις καταβάλει χωριστά).

Το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ, όποτε ξεκινήσει, θα γίνει... αναδρομικά από τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (12 Μαΐου 2016) ενώ για τη διετία 2016 ? 2017 έχει υπολογιστεί να «κοπούν» τουλάχιστον 132 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί ότι το πλαφόν θα πιάσει και άλλους συνταξιούχους μετά την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι τα πλαφόν που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού ήταν 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων, από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top