Απίστευτα ποσά: Κάθε Έλληνας δαπανά 750 ευρώ ΜΑΥΡΑ το χρόνο!

Στα 40 δισ. ευρώ το έτος η παραοικονομία στην Ελλάδα – Στοιχίζει 16 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Απίστευτα ποσά: Κάθε Έλληνας δαπανά 750 ευρώ ΜΑΥΡΑ το χρόνο!

Πάνω από 750 ευρώ το χρόνο για την αγορά αδήλωτων («μαύρων», κατά το κοινώς λεγόμενο) προϊόντων και υπηρεσιών δαπανά κάθε Έλληνας κατά μέσο όρο.

Η «μαύρη» οικονομία, παρά το γεγονός ότι διέρχεται και αυτή περίοδο... ύφεσης, ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ τον χρόνο και το Δημόσιο χάνει περί τα 16 δισ. ευρώ ετησίως από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!

Συγκεκριμένα, η αναλογία από το 25,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2010, υποχώρησε στο 23,6% μέσα σε μια τετραετία. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι η μαύρη οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, αφού αντιστοιχούσε σε περίπου 59-60 δισ. ευρώ το 2010.

Το ελληνικό 24%-25% του ΑΕΠ είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Μας ξεπερνούν μόνο η Βουλγαρία (31%), η Κροατία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Εσθονία με 28%, η Τουρκία με 27% και η Λετονία με 26%.

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους το ποσοστό διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα, ως βασικότεροι αναφέρονται η υψηλή φορολογία, η ανεργία και η γραφειοκρατία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top