ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ! Οι φόροι στα ακίνητα το 2017 – Τι και για ποιους αλλάζει

Παγώνει η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τουλάχιστον δύο χρόνια

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ! Οι φόροι στα ακίνητα το 2017 – Τι και για ποιους αλλάζει
Την νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα «παγώσει» η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τουλάχιστον δύο χρόνια –δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018- περιμένει η κτηματαγορά για να απαλλαγεί από την άμεση «απειλή» για τους πωλητές ακινήτων.
Και αυτή θα είναι η πρώτη από σειρά αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες για τους φόρους και τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα.
Το 2017 αναμένεται να είναι έτος ανατροπών για την αγορά ακινήτων και τον τρόπο που αυτά θα φορολογούνται καθώς, αναμένεται εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ κατά το 2017, υποχρεωτική έκδοση βεβαίωσης από μηχανικό για την νομιμότητα των κτηρίων ακόμη και σε περιπτώσεις κληρονομιών.
Παράλληλα, έρχεται επανεξέταση των συντελεστών φορολόγησης των μεταβιβάσεων (γονικών παροχών, αγοραπωλησιών κλπ), ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια.
Η απόφαση για τον φόρο υπεραξίας ο οποίος ψηφίστηκε το 2013 αλλά «πάγωσε» για δύο χρόνια λόγω αδυναμίας υπολογισμού, θα είναι και η πρώτη που θα κληθεί να πάρει η καινούργια υφυπουργός Οικονομικών για την κτηματαγορά.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το εκ νέου πάγωμα καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει δυνατότητα υπολογισμού πέραν του ότι με τις τιμές των ακινήτων να έχουν υποχωρήσει κατά 40% είναι κωμικό να θέλει κάποιος να φορολογήσει το κέρδος που προκύπτει από την πώληση σε υψηλότερη τιμή από την αγορά.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top