ΑΝΕΚΔΟΤΟ η ρευστότητα! Στον ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ η αναμονή για την επιστροφή του ΦΠΑ

Αγγίζει το 1 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που εκκρεμεί

ΑΝΕΚΔΟΤΟ η ρευστότητα! Στον ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ η αναμονή για την επιστροφή του ΦΠΑ
Το ένα έτος πλησιάζει πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής για τις επιστροφές ΦΠΑ στους υπόχρεους, ενώ το συνολικό ποσό που εκκρεμεί προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, στερώντας από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις σημαντική ρευστότητα, η οποία είναι αναγκαία ακόμη και για να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε να αποφύγουν την ανάρτηση του ονόματός τους στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Αναλυτικά,, το αιτούμενο ποσό απλήρωτων αιτήσεων που εκκρεμούν ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας είναι 933,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 818,5 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις 5.492 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που αναμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 90 ημέρες.
Αναμονή που μπορεί μάλιστα να ξεπεράσει πλέον, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, ακόμη και τα 5 χρόνια!
Από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα δίδονται σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.
Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες λόγω κυρίως των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top