Μεγάλος Αδελφός στις τράπεζες: Από ΚΟΣΚΙΝΟ οι λογαριασμοί σε βάθος 10ετίας

Έτοιμο το ανακατασκευασμένο υπερσύστημα

Ελεγκτικό μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης ανά πάσα στιγμή στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον σε βάθος 10ετίας, έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές.
Στο υπουργείο Οικονομικών, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και ενάμιση χρόνο–και στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κλπ- ετοιμάζεται να παραδώσει το ανακατασκευασμένο «Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», το οποίο θα λύνει τα χέρια των φορολογικών αρχών.
Αναλυτικότερα, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα έχει ηλεκτρονική πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σε όλες τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάθος 10-12 ετών. Έτσι, θα επιταχυνθεί η ελεγκτική διαδικασία καθώς πλέον ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει ξανά και ξανά στην τράπεζα για να εντοπίσει ύποπτες αναλήψεις ή καταθέσεις.
Η εφαρμογή θα μπορεί να πάει για πολλά χρόνια πίσω στο χρόνο –έχει συζητηθεί και η 15ετία αν και εγείρεται πλέον θέμα παραγραφών μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας- ενώ θα βγάζει μεγάλες αποκλίσεις για κάθε έτος ξεχωριστά. Το ζητούμενο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο «όπλο» των φορολογικών αρχών να λειτουργήσει συνδυαστικά με το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή συμμόρφωση η ψήφιση του οποίου αναβάλλεται συνεχώς λόγω διαφωνιών που έχουν ανακύψει με τους «θεσμούς».
Η λογική είναι η εξής: μέσα από το νέο σύστημα ηλεκτρικών διασταυρώσεων, να προκύπτουν μαζικά «ευρήματα» για φορολογούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα ειδοποιούνται να κάνουν χρήση των διατάξεων συμμόρφωσης μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια.
Η «απειλή» σε περίπτωση άρνησης, θα είναι εκτός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, και η επιβολή ποινικών κυρώσεων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top