Το STAR στην Βουλγαρία: Απογοητευμένοι Έλληνες και επιχειρήσεις-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ παντού! ΒΙΝΤΕΟ

Αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους εξετάζουν οι ελληνικές αρχές

​Τόπο φορολογικής επαγγελίας αποτελεί η Βουλγαρία για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Πολλές από αυτές μετέφεραν την έδρα τους όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, και άλλες συστάθηκαν μόνο και μόνο για να λάβουν ��ι ιδιοκτήτες βουλγαρικές πινακίδες, καθώς δεν πληρώνουν τέλη. Πολλοί είναι όμως και οι επιχειρηματίες που εδώ και χρόνια είχαν δει ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα στραγγαλίζεται.

Ας δούμε αληθινές μαρτυρίες επιχειρηματιών στο δελτίο του STAR

Ο Στράτος Στεργίου είναι ιδιοκτήτης εταιρίας με είδη ατομικής υγιεινής. Απασχολεί 137 υπαλλήλους. Οι πολύμηνες απεργίες στα λιμάνια το 2007, όπως λέει κόστισαν στην επιχείρηση του 7.000.000 ευρώ. Προκειμένου να κρατήσει την εταιρία του όρθια μετέφερε την έδρα στη Βουλγαρία.

«Εδώ έχεις 10% επί των καθαρών και 5% ο εταιρικός φόρος ,δηλαδή σύνολο 15% επί των καθαρών. Δεν σου κάνει αίσθηση, δεν σου κάνει κέφι να κλέψεις. Έχεις να εισπράττεις ΦΠΑ; Σε 90 ημέρες είναι στο λογαριασμό της εταιρίας, ούτε μέρα παραπάνω. Θα ήθελα, πάρα πολύ να έρθω ξανά πίσω και να επενδύσω… αλλά ας μου πουν έναν λόγο», είπε ο ίδιος στο STAR

Πρόσφατα ο Στράτος Στεργίου έκλεισε και την τελευταία ατομική επιχείρηση που είχε στη χώρα μας, καθώς εδώ η φορολογία έχει σκαρφαλώσει στο 29%. Έλληνες συνάδελφοί του όμως που επίσης δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα δεν σταματούν να στέλνουν εμβάσματα για την... πληρωμή φόρων.

«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι πράγματα, τα οποία δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο. Βλέπουμε τους συνέλληνες μας με capital controls που είναι ένας οικονομικός φασισμός. Θα ήταν τρέλα να επενδύσω τώρα στην Ελλάδα», είπε ο επιχειρηματίας Ιωακείμ Καλαμάρης.

Στα τέλη του 2015 στη Βουλγαρία ήταν εγγεγραμμένες 15.500 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι 9.200 από αυτές δεν απασχολούν ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ περίπου 6.000 δεν καταγράφουν κανένα έσοδο... Τουλάχιστον 6.000 από τις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στη Σόφια, άλλες 7.000 είναι εγκατεστημένες κοντά στα ελληνικά σύνορα στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ και περίπου 3500 στο Πετρίτσι.

Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις όμως που βρίσκονται εδώ στο Πετρίτσι είναι επιχειρήσεις φαντάσματα… Η χρησιμότητά τους αρχίζει και τελειώνει στη δήλωση της διεύθυνσης τους στην εφορία της Βουλγαρίας. Κτίρια ολόκληρα εμφανίζονται να φιλοξενούν τις επιχειρήσεις αυτές όμως μέσα δεν υπάρχει ψυχή.

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν εξαγγείλει αυστηρούς ελέγχους για όσους μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία, προκειμένου να φοροαποφύγουν.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top