Μεγάλη ΑΝΑΣΑ για τους δανειολήπτες- «Κούρεμα» των κόκκινων οφειλών κατά το ισλανδικό μοντέλο

Ποιοί θα ωφεληθούν

Νέα σχέδια εξετάζονται για «κούρεμα» των κόκκινων δανείων, καθώς δεν θα είναι μόνο οι δανειολήπτες χαμένοι, σε περίπτωση που τα δάνεια περάσουν στα χέρια funds, αλλά και οι τράπεζες.

Ένα από αυτά τα σχέδια βασίζεται στο λεγόμενο ισλανδικό μοντέλο και περιλαμβάνει κούρεμα του μέρους του δανείου που υπερβαίνει την αξία του ακινήτου.

Με λίγα λόγια, εάν ένα πολίτης έχει δάνειο ύψους 150.000 ευρώ που δεν μπορεί να αποπληρώσει για ένα σπίτι που έχει εμπορική αξία 110.000 ευρώ, τότε η τράπεζα υπό προϋποθέσεις, θα προχωρά σε κούρεμα των 40.000 ευρώ, δηλαδή της διαφοράς της εμπορικής αξίας με το υπόλοιπο του δανείου.

Πολύ σημαντικό ρόλο στο σχέδιο αυτό θα παίξουν οι εκτιμητές ακινήτων που θα ορίζει η τράπεζα, προκειμένου να εκτιμά την εμπορική αξία του ακινήτου και να βγάζει την αρνητική καθαρή αξία, σε σχέση με το υπόλοιπο της οφειλής.

Με τη λύση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να μειωθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που ανήκουν σε πολίτες, οι οποίοι έχουν «γονατίσει» οικονομικά και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top