Έρχονται βαριά πρόστιμα για τους φοροφυγάδες

«Όποιος κλέβει, να τον πάνε φυλακή» λέει στο Star o έμπορος κεντρικής αγοράς, Τάκης Μαλλιάρης

​Έλεγχοι νέου τύπου και βαριά πρόστιμα έρχονται για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς όπως λένε οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τα πρόστιμα μοιάζουν με χάδι.


«Το βασικότερο είναι να έχουμε δουλειά. Άμα δεν έχουμε δουλειά να κόβουμε αποδείξεις ας έρθουν να πάρουν την ταμειακή» λέει στο Star ο Θανάσης Αρφάνης που είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα προσδιορίζουν τον τζίρο ανάλογα με την κατηγορία επαγγέλματος. Ενώ η εφορία αναμένεται να κάνει φύλλο και φτερό ακόμη και τα την περιουσιακή κατάσταση γονιών, παιδιών και αδελφών.


«Όποιος κλέβει να τον πάνε φυλακή. Αυτό είναι σωστό…Πως θα μαζέψουν τις συντάξεις και αυτά;» λέει ο Τάκης Μαλλιάρης, έμπορος κεντρικής αγοράς.

Η φορολογική διοίκηση όπως γράφει η Καθημερινή προτίθεται να θεσπίσει κατηγορίες προστίμων και για τα επαγγέλματα που δεν αποδίδουν ΦΠΑ ,


Όπως γιατροί, ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα ως 10 χιλιάδες ευρώ.

Η κατάργηση μάλιστα του βιβλίου ασθενών από τους ιδιώτες γιατρούς και του πελατολογίου στα φροντιστήρια καθιστά δύσκολη την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Οπότε η εφορία δεν ξέρει αν αυτές οι κατηγορίες κόβουν όλες τις αποδείξεις. Ενώ αν εντοπιστεί γιατρός να μην κόβει αποδείξεις το μόνο που μπορεί να κάνει ο ελεγκτής είναι μια απλή σύσταση.

Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης δηλώνουν πως είναι για την εφορία ο πιο εύκολος στόχος.


«Τα βλέπω τα πράγματα τραγικά…Εμείς θέλουμε να πληρώσουμε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε» τόνισε ο ιδιοκτήτης καφετέριας, Δημήτρης Λεμάνης


Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων επιβάλλουν πρόστιμα στο ύψος του 50% του ΦΠΑ, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ.


«Το νέο μπλόκο της εφορίας στις επιχειρήσεις έρχεται μέσω της φορολογικής ενημερότητας και γίνεται μια αυτόματη παρακράτηση όχι μόνο γι' αυτά τα οποία οφείλονται αλλά και γι' αυτά τα οποία δεν οφείλονται. Στερεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις» είπε ο πρόεδρος ΕΣΣΕ, Βασίλης Κορκίδης.


Η ΓΓΔΕ θα συνεχίζει τους προληπτικούς ελέγχους όλη τη χώρα. Το καλοκαίρι οι φοροελεγκτές έβαλαν 48ωρο «λουκέτο» σε 110 καταστήματα σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας (μπαρ και ταβέρνες), ενώ πραγματοποίησαν 39 χιλιάδες ελέγχους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top