ΣΦΑΓΗ! Μας ζητούν νέες μειώσεις μισθών, «ελεύθερες» απολύσεις και κατάργηση τριετιών

Το «μοντέλο Δανίας» θα σαρώσει τις εργασιακές σχέσεις

Νέο… αίμα ζητούν οι δανειστές βάζοντας το μοντέλο Δανίας στο τραπέζι με στόχο την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Η τρόικα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ζητά μεταξύ άλλων την κατάργηση των τριετιών-προσαυξήσεων λόγω εμπειρίας στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και αύξηση του ποσοστού επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% με παράλληλα κατάργηση των περιορισμών!

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής:

• Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα γυμνός από προσαυξήσεις λόγω εμπειρίας (ωριμάνσεις - τριετίες). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποτελείται από ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.

• Ως προς τις ομαδικές απολύσεις οι θεσμοί κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών και την αύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%.

• Για το συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή της «ανταπεργίας» («lockout»). Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης.

Δείτε ακόμη:

Θα δουλεύεις στην Αιτωλοακαρνανία και θα νιώθεις ότι ζεις στη... Δανία!Το σχέδιο της τρόικας

ΑΔΕΙΑΖΕΙ την κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής-Καμία αισιοδοξία για την ανάπτυξη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top