Θα κλείσουν… σπίτια και μαγαζιά! Ποιοι επιχειρηματίες κινδυνεύουν με ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Στην διαπραγμάτευση η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων

​Τα σωθικά των τραπεζών τρώνε τα “κόκκινα” δάνεια ενώ οι δανειολήπτες εξακολουθούν να παραμένουν όμηροι των πιστώσεων που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια.Τάξη στο χάος επιχειρεί να βάλει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις που μπαίνει αύριο Κυριακή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Για τις βιώσιμες επιχειρήσεις αυτό σημαίνει ακόμα και κούρεμα οφειλών, επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και νέα χρηματοδότηση. Για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις ο μηχανισμός φέρνει πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες. Καταργείται η τρίμηνη προστασία από τους πιστωτές. Έτσι όσοι μπουν στο άρθρο 99, θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις από την πρώτη ημέρα.

Αλλά και για όσες επιχειρήσεις τελικά ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αφού τον πρώτο λόγο θα έχει ο πιστωτής με το 60% των χρεών.

Στη�� πλειοψηφία των επιχειρήσεων, τα περισσότερα χρέη έχουν οι τράπεζες, οπότε εκείνες θα αποφασίσουν πως θα γίνει η εξυγίανση και ποιες οφειλές θα κουρευτούν.

Με δεδομένο ότι οι οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία δεν επιδέχονται κούρεμα, το μάρμαρο αναμένεται να πληρώσουν οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι.

Πρωταθλητές στα “κόκκινα” δάνεια είναι οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης με 79%, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος. Ακολουθεί η κλωστοϋφαντουργία με 76%, ο κλάδος ξυλείας και επίπλων με 72% και ο κλάδος της γεωργίας με 63%.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top