Σκάει ΒΟΜΒΑ: Χρωστάς στο Δημόσιο; Δώσε ακίνητο… και ξόφλησες!

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η υπουργική απόφαση που θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να εξοφλούν το φόρο κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο!

Όπως αποκάλυψε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου των ΑΝΕΛ για την αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομιών, με την υπουργική απόφαση (το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από το 2014) ��α καθορίζεται η διαδικασία, ο τρόπος εκτίμησης του ακινήτου και οι προϋποθέσεις για την εκχώρηση των ακινήτων στο Δημόσιο.

«Σήμερα φορολογούμενοι που είτε έχουν κληρονομήσει μια περιουσία, είτε πρόκειται να κληρονομήσουν και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς είναι σε αδιέξοδο. Οι πρώτοι -που έχουν κάνει αποδοχή της κληρονομιάς- βρίσκονται να χρωστούν φόρους που διαρκώς προσαυξάνονται, οι δεύτεροι αναγκάζονται τελικά να μην αποδεχτούν την κληρονομιά καθώς δεν έχουν τα χρήματα για την εξόφληση του φόρου. Μάλιστα, οι αρνήσεις κληρονομιάς έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες. Την τριετία 2013-2015 οι αποποιήσεις κληρονομιών παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση, καθώς μόνον το 2015 ανήλθαν σε 9.566 μόνον στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Έχει γίνει η επεξεργασία της υπουργικής απόφασης, είμαστε στην τελική επεξεργασία και θα μπορούσε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο πολίτης δεν θα μπορεί να πληρώσει φόρο κληρονομιάς με μετρητά, να πληρώσει μέσω ακινήτου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι πιθανό αργά ή γρήγορα να καταλήξει στο να έχει στα χέρια του ένα μεγάλο όγκο ακινήτων το Δημόσιο, χωρίς να ξέρει τι να το κάνει! Δεν αποκλείεται, λοιπόν, από αυτή τη δεξαμενή των ακινήτων να προκύψουν και τα ακίνητα-δώρο που εξετάζει να δίνει το ΥΠΟΙΚ μέσω της λοταρίας για τις αποδείξεις…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top