ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Νέα ρύθμιση του ΙΚΑ για τους οφειλέτες!

Για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης ή εξυγίανσης

Απαλλαγή από την καταβολή μέρους ή και όλων των προσαυξήσεων με εφάπαξ καταβολή του υπολοίπου ή και ρύθμιση για αποπληρωμή σε έως 90 δόσεις προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ για οφειλέτες που κηρύσσονται σε κατάσταση πτώχευσης ή μπαίνουν (με δικαστική απόφαση) σε καθεστώς εξυγίανσης.
Η επίμαχη εγκύκλιος ορίζει τις λεπτομέρειες για την επέκταση και στους πτωχούς οφειλέτες του ΙΚΑ των δυνατοτήτων ρύθμισης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) για τα χρέη προς τις ΔΟΥ.
Η ρύθμιση αφορά εργοδότες, κυρίως εταιρείες (νομικά πρόσωπα) αλλά και φυσικά πρόσωπα (π.χ. εμπόρους, ατομικές επιχειρήσεις) αρκεί να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή να έχουν μπει σε καθεστώς εξυγίανσης με το άρθρο 99.
Τα χρέη πτωχών και υπό εξυγίανση οφειλετών μέχρι 600.000 ευρώ διαχειρίζεται η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε για να γνωμοδοτεί σχετικά, ενώ τα υψηλότερα από 600.000 ευρώ χρέη παραπέμπονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Η αποδοχή της ρύθμισης γίνεται με δήλωση του οφειλέτη μέσα σε έναν μήνα από την πρόσκλησή του (αποτελεί ταυτόχρονα αναγνώριση της ύπαρξης και του ύψους του παλαιού χρέους).
Η αίτηση υποβάλλεται στο περιφερειακό ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) ή στις ταμειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ) με τα εξής δικαιολογητικά:
• Βεβαίωση Εισαγγελίας ότι δεν εκκρεμεί δίωξη για δόλια χρεοκοπία.
• Αντίγραφο ποινικού μητρώου.
Αντίγραφα δηλώσεων ΕΙ, Ε2, Ε9, Ε3, Φ010 των τελευταίων δύο ετών.
Πιστοποιητικό πορείας πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο ή αντίγραφο δικαστικής απόφασης περί επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, αντίγραφο της συμφωνίας εξυγίανσης υπογεγραμμένη από το 60% και άνω των πιστωτών και αντίγραφο του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).
Σημειώνεται ότι για να υπαχθεί στη ρύθμιση ο οφειλέτης, πρέπει να έχει κηρυχθεί και να βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης και τα χρέη να έχουν βεβαιωθεί ή να ανάγονται σε χρόνο πριν την πτώχευση. Επίσης ο αιτών πρέπει να μην έχει καταδικασθεί για το αδίκημα της δόλιας χρεοκοπίας, ούτε να έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη ή να εκκρεμεί δίκη.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top