Ταχεία ελάφρυνση του χρέους ζητούν 36 ευρωβουλευτές με επιστολή τους στον Μοσκοβισί

«Η Κομισιόν δεν είναι πιστωτής της Ελλάδας» απάντησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων

​Ταχεία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητούν 36 ευρωβουλευτές, -σοσιαλιστές, πράσινοι και αριστεροί-, οι 13 από τους οποίους είναι Γάλλοι, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα πρέπει κατεπειγόντως να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, στον οποίο έχει κολλήσει εδώ και έξι χρόνια», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η γαλλίδα ευρωβουλευτής Έβα Ζολί, είναι ευρωβουλευτές δέκα χωρών της ΕΕ, κυρίως από τις νότιες χώρες της Ένωσης, ενισχυμένοι από δύο Γερμανούς.
«Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την έναρξη συγκεκριμένων και καθοριστικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία», προειδοποιούν.
Επικαλούμενοι μια «συναίνεση μεταξύ των αναγνωρισμένων οικονομολόγων σχετικά με τον μη βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους», υπενθυμίζουν πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο κέντρο μιας διένεξης μεταξύ των δύο πιστωτών της Ελλάδας, του ΔΝΤ που καλεί για μια ταχεία και σημαντική ελάφρυνση και της ευρωζώνης που καθυστερεί υπό την πίεση της Γερμανίας.
«Η αβεβαιότητα, που είναι αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, εμποδίζει την ελληνική ανάκαμψη», εκτιμούν οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές και καλούν να εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2016, "ένας σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», που φθάνει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.
Μοσκοβισί: «Η Κομισιόν δεν είναι πιστωτής της Ελλάδας»
«Χτύπησαν την πόρτα μου, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφορικά με την επιστολή των 36 ευρωβουλευτών που ζητούν άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπεκφύγει. «Οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας του έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Διατηρώ την πεποίθηση ότι μία συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτή», επανέλαβε, τονίζοντας ότι η Κομισιόν «δεν είναι πιστωτής» της Ελλάδας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top