Η κληρονομιά έγινε κατάρα! ΒΡΟΧΗ αποποιήσεων λόγω χρεών των ακινήτων ή των αποθανόντων

Το μεγάλο βάρος του φόρου της κληρονομιάς και η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας είναι στις βασικές αιτίες

Η κληρονομιά έγινε κατάρα! ΒΡΟΧΗ αποποιήσεων λόγω χρεών των ακινήτων ή των αποθανόντων

​Τα προηγούμενα χρόνια, οι περιπτώσεις που συγγενείς αποποιούνταν κληρονομιά ήταν συνήθως αποτέλεσμα «συναινετικών» αποφάσεων μεταξύ των κληρονόμων για την ευνοϊκότερη διανομή της περιουσίας. Τα τελευταία χρόνια όμως, ο βασικότερος λόγος αποποίησης της κληρονομιάς είναι τα χρέη που συνοδεύουν τα ακίνητα ή τον αποθανόντα.

Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο λογιστής- φοροτεχνικός Γιάννης Χατζηγεωργίου, το μεγάλο βάρος του φόρου κληρονομιάς σε συνδυασμό με τη γενικότερη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας που δυσχεραίνει την πώληση ή την εκμετάλλευσή της.

Ακόμη ένας λόγος που οδηγεί στη μη αποδοχή κληρονομιάς είναι ο φόβος των κρυφών χρεών, τα οποία μπορεί να μη γνωρίζει το συγγενικό περιβάλλον.

Το γεγονός πάντως είναι ότι οι αποποιήσεις κληρονομιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, την τριετία 2013-2015, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των ειρηνοδικείων της χώρας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συνολικά κατατέθηκαν το 2015, 45.627 αιτήσεις αποποιήσεις κληρονομιάς, έναντι 29.200 που ήταν το 2013. Μέσα σε δύο χρόνια η αύξηση διαμορφώθηκε στο 63,99% .

Πέρα από την αύξηση που παρατηρήθηκε στην Αθήνα (63,5%) , τη Θεσσαλονίκη (65%), τη Λάρισα (68%), υπάρχουν και περιοχές που διαπιστώθηκε μείωση.

Στο Ειρηνοδικείο Μυκόνου το 2013 κατατέθηκαν 61 αιτήσεις, οι οποίες μειώθηκαν την επόμενη χρονιά σε 40 και το 2015 διαμορφώθηκαν μόλις σε 28. Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και το Ειρηνοδικείο Πάρου, όπου από 26 αιτήσεις το 2013, το 2015 υποβλήθηκαν 24. Οι αποποιήσεις ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές είχαν εμφανίσει άνοδο το προηγούμενο διάστημα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top