«Στον αέρα η β’ αξιολόγηση» σύμφωνα με τη Fitch

Βλέπει θρίλερ που θα φτάσει και τους πρώτους μήνες του 2017

​Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στη β' αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος, όπως εκτιμά η Fitch.

Mετά και τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, η Fitch δεν μοιάζει να συμμερίζεται τις απόψεις Αθήνας και Βρυξελλών για ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η προοπτική της απομείωσης του χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, δίνοντας κίνητρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος. Στον αντίποδα, αν η κυβέρνηση και ο λαός θεωρήσουν πως η πιθανότητα για σημαντική απομείωση του χρέους απομακρύνεται, προβλέπεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Fitch δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι διαδικασίες για τη β΄ αξιολόγηση να υπάρξει χρονοτριβή και στους πρώτους μήνες του 2017, κυρίως λόγω αντιπαράθεσης με τους δανειστές στα εργασιακά, αλλά και του ότι η Αθήνα φέρεται να διαθέτει κεφάλαια ικανά να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της ως το β΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τονίζεται επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αν και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, προχώρησε με αργούς ρυθμούς από την πλευρά της Αθήνας, αλλά και της δομής του νέου προγράμματος που παραμένει ασαφής.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση του Eurogroup για μερική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, υποδεικνύει μια βελτίωση στις σχέσεις Αθηνών - Ευρωπαίων.

Προβλέπει, μάλιστα, ότι η επόμενη εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ θα στηρίξει την εσωτερική κατανάλωση βοηθώντας στην πορεία για επίτευξη ανάπτυξης προς το τέλος του χρόνου.

Προβλέπει ωστόσο αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017, σε επίπεδα δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των δανειστών, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top