Πρόβλεψη-ΒΟΜΒΑ πασίγνωστου οικονομολόγου: Η Ιταλία δεν θα μείνει στο ευρώ!

O Στίγκλιτς δεν πιστεύει επίσης πως η ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να σώσει μακροπρόθεσμα την ευρωζώνη

Πρόβλεψη-ΒΟΜΒΑ πασίγνωστου οικονομολόγου: Η Ιταλία δεν θα μείνει στο ευρώ!

Tην πρόβλεψη-βόμβα ότι η Ιταλία δεν θα παραμείνει στην ευρωζώνη κάνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Οταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μιαν αυξανόμενη απογοήτευση από το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι για τους Ιταλούς πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν» τονίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος στην Die Welt.

O Στίγκλιτς εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση «με τις τράπεζες της χώρας να παλεύουν με τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων και τη χώρα να μην αναπτύσσεται καθόλου εδώ και δέκα χρόνια».

7D33C32173CA0AEB2EFA7A92EB103E79.jpg
Ο ίδιος εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να σώσει μακροπρόθεσμα την πάσχουσα ακόμα ευρωζώνη καθώς τα κράτη-μέλη δεν έχουν τη βούληση να προβούν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η τραπεζική ένωση ή να προχωρήσουν σε ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

Όπως τονίζει, θα μπορούσε να απαριθμήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ήταν αναγκαίες ώστε να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, αλλά δεν πιστεύει ότι τα κράτη μέλη θα ήταν διατεθειμένα να κάνουν αυτά τα βήματα.

Η κατάργηση του κοινού νομίσματος ή η διάσπασή του σε βόρειο και νότιο ευρώ είναι, κατά τη γνώμη του, «οι μοναδικές τις ρεαλιστικές επιλογές για να ανακάμψει και πάλι η παραλυμένη οικονομία της Ευρώπης».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top