Μήνυμα Τόμσεν προς κυβέρνηση και Μέρκελ: Το ΔΝΤ έχει κανόνες και δεν θα τους αλλάξει

Επιμένει στο συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

«Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρό��ραμμα ή όχι» φέρεται να δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον στις προθέσεις του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real News.

Η αίσθηση που φέρεται επίσης να αποκόμισαν οι συνομιλητές του Τόμσεν είναι ότι στο Ταμείο παραμένουν αποστασιοποιημένοι με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες το ΔΝΤ να επιστρέψει στην χρηματοδότηση, παρά την επιμονή Γερμανίας και Ολλανδίας. Βάσει της συμφωνίας η επιστροφή του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέλος του Εκτελεστικού Σ��μβουλίου του ΔΝΤ, διαμηνύει από την πλευρά του ότι δύο επιλογές υπάρχουν στον ορίζοντα: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη. Αν και η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση για την υπερψήφιση από την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ακόμη δεν είναι διασφαλισμένη και τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των κομμάτων CDU και CSU εξέφρασαν την οργή τους, θεωρώντας ότι εξαπατήθηκαν.

Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ, ύστερα από τον πρόσφατο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας από τεχν��κράτες του Ταμείου, για τις χαμηλές προσδοκίες τους σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφεραν και οι δύο σε συνομιλητές τους δεν συμμερίζονται τα “ρόδινα” σενάρια της Κομισιόν και την υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων, για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους για να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του. Όπως διαμηνύουν, αν δεν γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δεν τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top