Άγρια φορολόγηση προβλέπει ο δεύτερος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά ανάπτυξη 2,7% προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι το 2017 η οικονομία θα φύγει σαν... ελατήριο προς τα πάνω, σημειώνοντας για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Είναι μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη και πάνω σε αυτήν βασίζονται και όλα τα άλλα βασικά μεγέθη του νέου προ��πολογισμού, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Την ίδια ώρα Γερμανοί οικονομολόγοι αμφισβητούν την πρόβλεψη και βλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2017. Πάντως, σήμερα εμφανίστηκε ένα θετικό σημάδι στον ορίζοντα της οικονομίας αφού οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 9,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση βλέπουν βελτίωση των αριθμών, οι πολίτες δεν βλέπουν «φως στο τούνελ».

«Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, εδώ και πολλά- πολλά χρόνια, φτάσαμε στο αμήν τώρα, δύσκολο να συνέλθουμε, υπομονή. Τα βγάζουμε πέρα; Δύσκολο, για να μην πω αδύνατον» δηλώνουν. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέ��ει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το 2017 πρόσθετους φόρους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αύξηση θα προέλθει από την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά κυρίως από τη νέα φοροκαταιγίδα με αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ ακόμη και τον καφέ.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί και το στόχος του μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 0,5% του ΑΕΠ και 1,75% το 2017.

Θα υπάρχει όμως μια αρνητική έκπληξη: Για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης θα προβλέπονται 750 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα κατά 150 εκατομμύρια από όσα προβλέπονταν αρχικά. Και μάλιστα αυτή η μείωση παρουσιάζεται ως "επιτυχία".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top