Παραμένουν τα αγκάθια με την τρόικα στα εργασιακά σύμφωνα με το πόρισμα των σοφών»

Τα βασικά σημεία του πορίσματος για κατώτατο μισθό, διαπραγματεύσεις και συνδικαλιστικό νόμο έρχονται σε αντίθεσ�� με τις απαιτήσεις των δανειστών

Σε 12 συστάσεις καταλήγει το πόρισμα της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, όταν οι δανειστές επιστρέψουν στην Αθήνα.

«Σε πολλά σημεία φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση όπως στα θέματα απεργίας, ανταπεργίας, μερικής απασχόλησης και εκεί που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις έχω τη γνώμη ότι δεν είναι οι αποκλίνουσες απόψεις τρομερές. Το θέμα του κατώτατου μισθού και ο τρόπος καθορισμού είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις» δήλωσε στο Star, o Ιωάννης Κουκιάδης, Μ��λος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η άποψη που πέρασε κατά οριακή πλειοψηφία στο πόρισμα είναι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, ύστερα όμως από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς. Η τρόικα ωστόσο επιμένει να παραμείνει η διαμόρφωσή του από το κράτος.

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο και πιστεύω ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση που πάει και πάλι να γίνει μεταξύ κυβέρνησης τρόικας, η κυβέρνηση πάλι δε θα τα καταφέρει. Πιστεύω ότι θα περάσει της τρόικας» δηλώνει εργαζόμενος στο Star.


Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόοδος αφού όλοι αναμένουν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου , στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προσφύγει η ΑΓΕΤ, στην οποία είχε απαγορευτεί να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και ο εισαγγελέας του ευρωδικαστηρίου είχε πει στην εισήγησή του ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί διοικητικοί περιορισμοί που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.


Τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν πάντως ότι δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά στο λοκ άουτ (ανταπεργία από τον εργοδότη) και τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, κάτι με το οποίο έχει εκφράσει διαφωνίες η τρόικα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top