To «κόλπο» του Υπουργείου και του ΕΤΕΑ εις βάρος των συνταξιούχων-Τραγικά λάθη

Έβαλαν καπέλο στις μειώσεις των επικουρικών-Ισχύει και για όσους παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ το μήνα

To «κόλπο» του Υπουργείου και του ΕΤΕΑ εις βάρος των συνταξιούχων-Τραγικά λάθη

​Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα τραγικά λάθη που έγιναν στον επανυπολογισμό των επικουρικών, φέρνει σήμερα στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος»!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «κόλπο» του Υπουργείου και του ΕΤΕΑ εις βάρος των συνταξιούχων, είχε ως αποτέλεσμα να μπει καπέλο στις μειώσεις των επικουρικών.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως «κατασκευάστηκε» ένας τύπος υπολογισμού με άλλες παραμέτρους από αυτές που προβλέπει ο ο νόμος, επιβάλλοντας οριζόντιες περικοπές 50% ακόμα και σε όσους λαμβάνουν κάτω από το όριο προστασίας του νόμου, που είναι τα 1.300 ευρώ!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης από την επικουρική τους σύνταξη στο 5% των συντάξιμων αποδοχών τους, από το 20% που είχαν πριν το ψαλίδι.

Υπουργείο Εργασίας και ΕΤΕΑ, δίχως να λάβουν υπόψη τις αποδοχές σύνταξης και τα έτη ασφάλισης ανά συνταξιούχο, αλλά τον μέσο όρο ανά Ταμείο, επέβαλαν έναν γενικό κανόνα μειώσεων για όλους.

Έτσι σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη στα 1.137 και μικτή επικουρική 371 ευρώ και καθαρές αποδοχές μετά τις μειώσεις στα 1.152 ευρώ (πολύ κάτω δηλαδή από τα 1.300 που προβλέπει ο νόμος) βρέθηκε να παίρνει επικουρική αντί για 197 μόλις 147 ευρώ καθώς του επιβλήθηκε μείωση της τάξης του 25%.

Άλλος δικαιούχος, λάμβανε επικουρική 290 ευρώ, με τον επανυπολογισμό μειώθηκε στα 103 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε μετά το ψαλίδι να παίρνει 227 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, το ΕΤΕΑ επέβαλε αυτόματη και οριζόντια ρήτρα περικοπών έως και 50% σε περισσότερους από 150.000 συνταξιούχους οι οποίοι, θα δουν και στη σύνταξη που θα λάβουν τον Οκτώβριο την ίδια, άδικη μείωση, που περιορίζει την επικουρική τους σύνταξη κάτω από το μισό.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top