Φοροέκπληξη: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ σε όσους πούλησαν σπίτια την τελευταία δεκαετία!

Καλούνται να πληρώσουν το 3% του πραγματικού τιμήματος αλλιώς… θα πληρώσουν φόρο 40%

Αναδρομικό χαράτσι σε όσους πούλησαν σπίτι (τουλάχιστον) την τελευταία δεκαετία είναι η νέα… φοροέκπληξη!

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκποίησαν περιουσία και ελέγχονται οι καταθέσεις τους από την εφορία, καλούνται να πληρώσουν φόρο 3% επί της πραγματικής τιμής πώλησης (και όχι της αντικειμενικής που γραφόταν στο συμβόλαιο) για να γλιτώσουν φορολογία στο 40%!

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Πριν επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας, χιλιάδες συμβόλαια ανέγραφαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Έτσι η κατάθεση στην τράπεζα του επιπλέον ποσού από τον αγοραστή (το τίμημα δηλαδή πάνω από την αντικειμενική τιμή του συμβολαίου) χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές ως «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», με επαχθείς συνέπειες για τον ελεγχόμενο.

Σε κάθε έλεγχο που διεξάγει αναδρομικά από το 2000 και μετά η εφορία, περνά από κόσκινο όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην υπό διερεύνηση περίοδο.

Στους ελέγχους αυτούς, η εφορία δεν δέχεται ότι το ποσό που κατατέθηκε στην τράπεζα και ξεπερνούν την αντικειμενική αξία που γράφτηκε στα συμβόλαια, είναι χρήματα από εκείνη την πώληση και τα αντιμετωπίζει ως «μαύρο χρήμα» από άλλες πηγές που δεν δηλώθηκαν.

Παράδειγμα: Έστω ότι σπίτι πουλήθηκε 200.000 ευρώ αλλά στα συμβόλαιο γράφτηκε αξία 100.000 (αντικειμενική). Ο έλεγχος βρίσκει στις καταθέσεις του πωλητή αδικαιολόγητη κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να είχε δηλώσει και τα 300.000 ευρώ στο Ε1 την χρονιά εκείνη, αλλά δεν είχε πληρώσει φόρο γιατί τα χρήματα από εκποίηση περιουσιακού στοιχείου δεν θεωρείτο εισόδημα.

Έτσι, η… φιλική σύσταση των ελεγκτών στους φορολογούμενους είναι να σπεύσουν να καταθέσουν τώρα από μόνοι τους συμπληρωματική δήλωση μεταβίβασης (στο άνωθεν παράδειγμα, τις 100.000 ευρώ) και να πληρώσουν τον φόρο 3% του πωλητή που ισχύει σήμερα, επί της διαφοράς μεταξύ του παλαιού συμβολαίου και της τότε πραγματικής τιμής πώλησης, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους 40% ή και έως 120% -με προσαυξήσεις και πρόστιμα- σαν να ήταν αδήλωτο εισόδημα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αυτό είχε ξεκινήσει σε λίγους πλούσιους μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά πλέον αλλά πλέον εξαπλώνεται σε όλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top