Στον Εισαγγελέα το πόρισμα για την Attica Bank – Χορηγούνταν δάνεια χωρίς κριτήρια!

Στελέχη της τράπεζας αγνόησαν τις υποδείξεις των ελεγκτών

Στον Εισαγγελέα το πόρισμα για την Attica Bank – Χορηγούνταν δάνεια χωρίς κριτήρια!

Στις εισαγγελικές αρχές θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες από την Τράπεζα της Ελλάδος το πόρισμα του ελέγχου της Attica Bank που διενήργησε από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, λόγω των εξαιρετικά σοβαρών ευρημάτων, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες των παλαιών διοικήσεων της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι εποπτικές αρχές διαπίστωσαν χορηγήσεις δανείων δίχως να τηρείται το παραμικρό τραπεζικό κριτήριο, όπως δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια σε επιχειρήσεις αμφιβόλου επιχειρηματικής δραστηριότητας, δάνεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και δάνεια με αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια.

Επίσης, στελέχη της Attica Bank αγνόησαν τις υποδείξεις των ελεγκτών της ΤτΕ να μην χορηγούν δάνεια άνω του ποσού 100.000 ευρώ χωρίς την ενημέρωση της ΤτΕ, δηλαδή συνέχισαν να χορηγούν δάνεια μεγάλου ύψους σε αμφιλεγόμενες εταιρείες, παραβιάζοντας τις εντολές της κεντρικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο έλεγχος εντόπισε πλήθος δυσλειτουργιών και προβλημάτων σε όλο τα φάσμα των λειτουργιών της Attica Bank: στη διοίκηση, στον τρόπο ��ειτουργίας της εσωτερικής διακυβέρνησης, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στις διαδικασίες που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο και στα πληροφοριακά συστήματα της τράπεζας.

Εν πολλοίς, ο έλεγχος έδειξε ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων ήταν εκτός ελέγχου και η διοικητική δομή ανεπαρκέστατη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της Attica ανήλθαν στο 57% έναντι 45% που ήταν ο μέσος όρος της τραπεζικής αγοράς.

Όλα αυτά έφεραν την τράπεζα ένα βήμα πριν από την τοποθέτηση επιτρόπου, κίνηση που θα είχε δραματικές επιπτώσεις στους μετόχους, με την ιδιορρυθμία ότι στην περίπτωση της Attica Bank εμπλέκεται ένα ασφαλιστικό ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) και κατ’ επέκταση οι εισφορές των μηχανικών. Η εξέλιξη αυτή απετράπη μετά τη συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την ΤτΕ για την αλλαγή διοίκησης, με την τοποθέτηση έμπειρων τραπεζικών στελεχών και την άμεση συμμόρφωση με τις υποδείξεις του πορίσματος. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, στις αρχές Σεπτεμβρίου το ΤΣΜΕΔΕ, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, προχώρησε στην ανακοίνωση ενός διοικητικού συμβουλίου χωρίς καν να ενημερώσει την κεντρική τράπεζα.

Σημειώνουμε πως, στις αρχές της εβδομάδας, η ΤτΕ ειδοποίησε τους εμπλεκομένους ότι δεν θα εγκριθεί το προτεινόμενο Δ.Σ. και προγραμμάτισε συνεδρίαση της Διεύθυνσης Εποπτείας. Τελικά, όπως σας έχουμε ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, το ΤΣΜΕΔΕ θα προτείνει (με τη σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ) την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης –που απορρίφθηκε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου- θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της τράπεζας. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Attica Bank, μετά τις εξελίξεις στον ορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου, αλλά και το προσωρινό πάγωμα της χορήγησης νέων δανείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top