Δραγασάκης: Σε φάση σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία

«Η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης» υποστήριξε

Δραγασάκης: Σε φάση σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία

Το 2016 θα είναι έτος κατά το οποίο θα κλείσει ο εννιάχρονος κύκλος της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, με τη χώρα να μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης, υποστήριξε σε εκδήλωση για την παρουσίαση σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως πρόσθεσε, προτεραιότητα πλέον για την κυβέρνηση είναι η ανάδειξη ενός νέου υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης έτσι ώστε το σύμπλεγμα έρευνας, παραγωγής και εξαγωγής φαρμάκων να γίνει συστατικό της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας. Η εκτίμηση αυτή, σημείωσε, βασίζεται τόσο στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε όσο καις στις παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνονται.
Μάλιστα, το σύμπλεγμα αυτό μπορεί να καταστεί ισχυρός πόλος απασχόλησης και προσέλκυσης νέων επιστημόνων και ερευνητών που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης. Ενισχυτικά προς την τάση αυτή θα λειτουργήσουν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.
«Στ��χος μας δεν είναι να αναπαράγουμε ένα παλαιού τύπου προστατευτικό καθεστώς», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Αντίθετα επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο βιωσιμότητας, που θα είναι ανοιχτό και θα αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες πολυδιάστατης διεθνούς συνεργασίας, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στηριζόμενο στη διαρκή σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, καθώς και της παραγωγής με την εξωστρέφεια.
Όπως δήλωσε, στη βάση αυτή, «με προωθητικό τρόπο υπερβαίνουμε ανεδαφικά διλήμματα:
-Στο ψευδές δίλημμα «παραγωγική ανασυγκρότηση ή κράτος πρόνοιας», απαντάμε θέτοντας την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους ως δύο παράλληλους και αλληλοτροφοδοτούμενους στόχους.
- Στη θέση της άγονης αντιπαράθεσης δημόσιου και ιδιωτικού, αυτό που χρειαζόμαστε, κι αυτό επιδιώκουμε, είναι ένα νέο μοντέλο συνεργασίας κράτους, αγοράς και της κοινωνίας».
«Η μετάβαση όμως από την ύφεση σε ένα νέο υπόδειγμα δεν είναι μια τεχνική διαδικασία αλλά ένας βαθύς μετασχηματισμός» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Τέλος, κάνοντας αναφορά στην ανάκτηση της πολιτικής αυτονομίας της χώρας, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο βήμα αλλά μια πιλοτική εφαρμογή, μέρος μιας συνολικής αντίληψης που θέλει την πολιτική αυτονομία να προκύπτει όχι μόνο μέσα από την παθητική εφαρμογή των δεσμεύσεων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος, αλλά με την ένταξη των δεσμεύσεων αυτών σε ευρύτερα σχέδια και στόχους που υπερβαίνουν το Μνημόνιο και θέτουν τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top