Θα πέσει ΚΛΑΜΑ στα ΑΤΜ: 4 + 1 ψαλίδια που έρχονται το φθινόπωρο για 650.000 συνταξιούχους

Ποιοι και πόσο θίγονται και ποιοι διασώζονται

Τέσσερα συν ένα «ψαλίδια» επιφυλάσσει το φθινόπωρο για 650.000 συνταξιούχους. Διευκρινίζεται πως δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για τη σταδιακή εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε την άνοιξη.

Συνεπώς 240.000 δικαιούχοι επικουρικών, 280.000 μερισματούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, 6.000 υψηλοσυνταξιούχοι, 11.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 120.000 που έχασαν το ΕΚΑΣ ή έπεσαν κατηγορία βρίσκονται αντιμέτωποι με τακτικές και αναδρομικές περικοπές.

Από τον Οκτώβριο αρχίζουν οι πρόσθετες αναδρομικές κρατήσεις για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που δόθηκαν σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Ενώπιον πρόσθετων ψαλιδιών θα βρεθούν οι συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται, οι μερισματούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υψηλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι και όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ.

Τα 4+1 ψαλίδια:

1. Επικουρικές

Η πρώτη δόση των αναδρομικών για όσε επικουρικές συντάξεις ��ειώθηκαν αναμένεται με την πληρωμή του Οκτωβρίου. Ταυτόχρονο έρχεται το τρίτο κύμα προσαρμογών για ακόμη 100.000 δικαιούχους, των οποίων η σύνταξη είχε μείνει ανέπαφη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

2. Μέρισμα

Τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται η «λυπητερή» για 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που εισπράττουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ. Αυτή τη φορά το μέρισμα θα είναι ακόμη πιο μικρό από το ποσό που εισέπραξαν οι δικαιούχοι αρχές Ιουλίου, καθώς θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών.

3. Πλαφόν

Κούρεμα έρχεται για τις υψηλές κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι συντάξεις συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, κλπ.) πάνω από 3,.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος άνω των 3.000 ευρώ θα «κουρεύεται».

4. Τραπεζοϋπάλληλοι

Με τις συντάξεις του Οκτωβρίου αναμένεται και το «μαχαίρι» στις προσυνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως, επανυπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης0,93%-,175% και «κουρεύονται» μέχρι και 21%.

5. ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ που εισέπραξαν για τον Ιούνιο θα πρέπει να επιστρέψουν σε δόσεις όσοι δικαιούχοι έχασαν το επίδομα ή έπεσαν κατηγορία και παίρνουν πλέον χαμηλότερο επίδομα. Λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που εισήγαγε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος, 120.000 συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή έπεσαν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο επίδομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top