Ρεπορτάζ STAR: Η κυβέρνηση λέει ότι έκοψε το 10% των συντάξεων αλλά οι αριθμοί λένε άλλα!

Yποσχέσεις... ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν όταν έρθει η ανάπτυξη

​Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας επιμένουν να δηλώνουν πως κατά κανόνα οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, βγάζοντας από τα ρούχα τους τους συνταξιούχους, οι οποίοι πλέον μιλούν ανοιχτά για κοροϊδία.

«Είναι ψεύτες, παραμυθατζήδες. Μετά από 40 χρόνια εργασίας να φτάσουμε να γίνουμε επαίτες για να ζήσουμε» λένε αγανακτισμένοι οι συνταξιούχοι.

«Καμία κύρια σύνταξη δεν έχει μειωθεί και από τις επικουρικές συντάξεις πράγματι μειώθηκε το 20%, δηλαδή το 10% των συνταξιούχων» επιμένει ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αυτό που λέει ο Κατρούγκαλος, να μην πω την έκφραση… σε κάθε περίπτωση δεν ισχύει» απαντά ο Πρόεδρος «Κίνημα Συνταξιούχων», Βαγγέλης Διαμάντης.

Δεν μπορούν να πιστέψουν στα αυτιά τους οι συνταξιούχοι που βλέπουν να μειώνονται κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ και ΕΚΑΣ, ενώ το τρολάρισμα συνεχίστηκε με την υπόσχεση ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν όταν έρθει η ανάπτυξη.

«Όταν όλοι θα περιμένουν τα κέρδη από την ανάπτυξη ο συνταξιούχος θα το δει» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και τον Υπουργό Εργασίας μόνο το 10% των συνταξιούχων είδε μειώσεις.

Οι αριθμοί ωστόσο δείχνουν ότι το 10%- δηλαδή 260.000 συνταξιούχοι ήταν μόνο όσοι είδαν μειώσεις στις επικουρικές τους.

Όμως άλλοι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν μείωση ή έχασαν εντελώς το ΕΚΑΣ, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2017 θα το χάσουν άλλοι 200.000 μέχρι να καταργηθεί οριστικά για όλους όπως προβλέπει το μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση.

Στις περικοπές συμπεριλαμβάνονται και 290.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι είδαν τα μερίσματα τους να μειώνονται έως και 70% από τον περασμένο Ιούνιο και μάλιστα η περικοπή έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.

Και βέβαια όλοι οι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση στις κύριες συντάξεις τους εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς υγείας από 4% στο 6% στις κύριες και επιβολή νέας εισφοράς 6% στις επικουρικές.

Με βάση νέα ρύθμιση μάλιστα η παρακράτηση επεκτείνεται σε όσους λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

Αναλυτικά:
260.000 συνταξιούχοι=> μειώσεις στις επικουρικές
120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι => μείωση ή περικοπή ΕΚΑΣ,
200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι => περικοπή ΕΚΑΣ από 1/1/2017
290.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου => περικοπή μερισμάτων
Σε όλες τις συντάξεις => αύξηση εισφοράς υγείας από 4% στο 6% στις κύριες
=> επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του STAR ο υπουργός υποστήριξε ότι την περικοπή στις κύριες δεν την έκανε τώρα, αλλά πριν μήνες αφού, προβλεπόταν στο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
«Ένα από τα μεγάλα ψέματά του είναι ότι περιεκόπησαν συντάξεις μόνο στο 10%, περιεκόπησαν στο 100% των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να λέει τόσο χοντρά ψέματα;» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πρόεδρος Λαϊκής Ενότητας.
Μειώσεις έχουν και οι 150.000 νέοι συνταξιούχοι, αλλά και όσοι λαμβάνουν εφάπαξ με βάση το νέο τύπο που φέρνει μειώσεις έως 20% επιπλέον των προηγούμενων μνημονιακών περικοπών.
Συνταξιούχοι της Εμπορικής είχαν συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ το Κίνημα Συνταξιούχων πήγε στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο προκειμένου να μάθει τον τρόπο που κόπηκαν οι επικουρικές.
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν μειώσεις θα πάρουν μία επιστολή η οποία θα εξηγεί ό,τι έγινε.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top