Τα μάθατε; Έχουμε μπει ΗΔΗ σε φάση ανάπτυξης... και δεν το ξέρουμε!

"Έίμαστε σε σημείο καμπής" κατά τον Γ.Σταθάκη αλλά μέχρι τον Ιούνιο του 2017 η οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,7%!

​Τα μάθατε τα ευχάριστα; Η ανάπτυξη δεν θα αργήσει να έρθει γιατί…έχουμε ΗΔΗ μπει ήδη σε φάση ανάπτυξης! Αυτό καταλαβαίνουμε τουλάχιστον από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017, η οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,7%! Ο κ. Σταθάκης, καλεσμένος σήμερα στον ΣΚΑΙ, είπε συγκεκριμένα, ότι το ποσοστό αυτό αναμένεται να επιτευχθεί σε 12μηνη βάση από τον Ιούνιο 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Συνεπώς, κατά τα λεγόμενα του, είμαστε ήδη σε τροχιά ανάπτυξης και δεν το ξέρουμε.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε άνοδος 0.2% και πως οι εκτιμήσεις είναι ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ανοδικό. Όσο για το τέταρτο τρίμηνο, «είναι κρίσιμο» αλλά «αν έχει θετικό πρόσημο τότε, με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει στην ανάπτυξη».
Βέβαια, ο κ.Σταθάκης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση λέει ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που γυρίζει η οικονομία». Κι εκεί είναι που μπερδευόμαστε. Καθώς αν από τη 12μηνη βάση που θέτει ως όριο, -στο τέλος της οποίας αναμένεται να έχουμε ανάπτυξη κατά 2,7%-, και εμείς διανύουμε τώρα ήδη το δεύτερο τρίμηνο, πώς γίνεται να βρισκόμαστε ακόμη σε «σημείο καμπής»;
Ο υπουργός, πάντως το υποστήριξε, λέγοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις με τις εξαγωγές, την σταθερή αύξηση της απασχόλησης και άλλους δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία γυρίζει».
Τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ.ευρώ της υποδόσης. Είπε πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.
Για τις τηλεοπτικές άδειες

Για τις τηλεοπτικές άδειες υπογρ��μμισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε όρους και κανόνες και ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Για τις τράπεζες
Για τις τράπεζες ανέφερε ότι σύντομα θα οριστούν οι διοικήσεις και πως πλέον δανείζονται από την ΕΚΤ με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες τράπεζες ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδυάζεται και με το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ανέφερε ότι έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα εργαλεία και πως η Τράπεζα της Ελλάδας πλέον είναι αρμόδια για να δώσει τις άδειες στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Είπε ότι εκκρεμεί για τη δεύτερη αξιολόγηση η ρ��θμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για τη διαπραγμάτευση
"Είναι διαχειρίσιμες και οι δύο ενότητες, δεν βλέπω σημείο εμπλοκής", δήλωσε για τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως "επιδίωξη μας είναι να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης", σημειώνοντας πως πολλά από αυτά είναι περίπλοκα και δεν λύνονται αυτόματα.
Για τη διοίκηση του υπερταμείου
Για την διοίκηση του υπερταμείου και σε ερώτηση εάν η Αθήνα θα δεχθεί την πρόταση για τον κ. Λε Πάπ σημείωσε πως η "διαπραγμάτευση γ��α τα όλα τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο Ταμείο θα είναι συνολική".
Για τις ΔΕΚΟ
Για τις ΔΕΚΟ που θα συμμετέχουν στο υπερταμείο είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο, σημείωσε ότι συμμετέχουν εκεί για να μεγιστοποιηθεί η αξία τους και πως το σχέδιο στηρίζεται στο γαλλικό μοντέλο αξιοποίησης των κρατικών συμμετοχών και επιχειρήσεων.
Σημείωσε ότι το γεγονός ότι μεταφέρονται οι επιχειρήσεις στο υπερταμείο δεν σημαίνει πως χάνεται η σχέση με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χαράσσει την πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top