Ποιο είναι το νέο «σύστημα» που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Σε ποιο ποσοστό θα ρυθμιστούν και πόσα θα «κουρευτούν»

Ρυθμίσεις δανείων, πωλήσεις σε ξένα funds, κούρεμα οφειλών και πλειστηριασμούς περιλαμβάνει το μοντέλο που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για να «ρίξουν» τα κόκκινα δάνεια κατά 50 με 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.
Για να γλιτώσουν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια ποντάρουν στο σύστημα 50-20-20-10.
Δηλαδή, το 50% των καθυστερούμενων δανείων να ρυθμιστεί, το 20% να πωληθεί στα funds, άλλο ένα 20% των οφειλών να κουρευτεί και το 10% να πάρει το δρόμο του πλειστηριασμού, όπως γράφει το Έθνος.
Τα επιχειρηματικά δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν το σημαντικότερο βαρίδι για τις τράπεζες αλλά και μεγάλο μπελά για τους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.
Ο 65χρονος π��λιτικός μηχανικός που μίλησε στο Star υπό τον όρο της ανωνυμίας, είναι πλέον όπως υποστηρίζει δεμένος χειροπόδαρα από την τράπεζα.
«Τους τα έχω υποθηκεύσει όλα και αυτοί θέλουν ακόμα περισσότερα. Τέσσερις μεζονέτες στο Πανόραμα, ένα οικόπεδο 1000 τετραγωνικών στο Διόνυσο, ένα σπίτι 1,5 εκ. ευρώ στην Εύβοια» τονίζει.
Το επιχειρηματικό δάνειο του πολιτικού μηχανικού από τη Θεσσαλονίκη από τις 700,000 ευρώ το 2004, έφτασε τα 2.150.000 ευρώ σήμερα.
«Σταμάτησα τη δραστηριότητα μου. Δεν υπάρχουν δουλειές για πολιτικούς μηχανικούς και προσπαθώ να κάνω ένα υδροηλεκτρικό το οποίο μπήκε και στο πακέτο Γιούνκερ και προσπαθώ από εκείνο να έχω κάποιο εισόδημα για να μπορέσω να πληρώσω την τράπεζα. Η τράπεζα με εκβιάζει και μου ζητάει να μεταβιβάσω το ποσοστό που έχω στο υδροηλεκτρικό» δηλώνει στο Star.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η μείωση των κόκκινων δανείων θα γίνει ως εξής: 22 δις δάνεια θα ρυθμιστούν, περίπου 13,5 δις θα κουρευτούν, άλλα 13,5 θα πωληθούν σε funds και για δάνεια ύψους 5 δις οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Προτεραιότητα όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη έχουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Όπως προβλέπεται και στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών σε περίπτωση που η οφειλή είναι αδύνατη είσπραξης, θα πρέπει να γίνει κάποιο κούρεμα. Όλο το ζήτημα της υπερχρέωσης θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μαζευτεί» δήλωσε στο Star ο Μιχάλης Κούβαρ��ς, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΄Ενωσης Καταναλωτών και δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 108 δις ευρώ, με τα 28 δις να είναι στεγαστικά, τα 15 δις καταναλωτικά και τα 65 δις επιχειρηματικά.
Μέσα στο Σεπτέμβρη η επικεφαλής του εποπτικού τμήματος της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί αναμένεται να κλειδώσει τους στόχους μείωσης των «κόκκινων δανείων» για κάθε τράπεζα χωριστά.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top