ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ:Το σχέδιο των τραπεζών-Ποιους αφορά - Όλες οι λεπτομέρειες

Τα κακά νέα είναι ότι έρχονται πλειστηριασμοί 2000 ακινήτων!

​Οι τράπεζες εξετάζουν να κρατήσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να προχωρήσουν σε διαγραφές χρεών προς τους δανειολήπτες, αντί να τα πουλήσουν στα λεγόμενα "κοράκια", καθώς τα ξένα funds ζητούν να αγοράσουν τα δάνεια αυτά στο 5% της αξίας τους.

Δανειολήπτες που μίλησαν στο Star εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τους τόκους που έχουν πληρώσει έως τώρα στις τράπεζες, με κάποιους να δηλών��υν εξαθλιωμένοι. Μάλιστα, ορισμένοι από τους δανειολήπτες που βρέθηκαν ξαφνικά, χωρίς δουλειά, μίλησαν στην κάμερα του Star για την επιμονή και τις πιέσεις των τραπεζών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τράπεζες είναι έτοιμες να «σπρώξουν» ένα χαρτοφυλάκιο 3 δις με παλιά καταναλωτικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από δυο χρόνια. Για κάθε 100 ευρώ του δανείου, τα funds θα δώσουν 1-2 ευρώ! Μπροστά σε αυτό το δίλλημα, του να δώσουν δηλαδή, τα δάνεια σε funds στο 2% ή στο 5% της αξίας τους, οι τράπεζες επανασχεδιάζουν την στρατηγική τους, με στόχο να εισπράξουν περισσότερα από τους δανειολήπτες. Αναγκαστική προϋπόθεση είναι να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα στελέχη των τραπεζών που θα βάζουν την υπογραφή τους σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Το «κούρεμα» θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με την προϋπόθεση της αποδεδειγμένης αδυναμίας του οφειλέτη και εφόσον δεν έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η πρόθεση των τραπεζών να προκρίνουν τις διαγραφές δανείων, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε ξένα funds. Η ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας), ωστόσο προκρίνει την δημιουργία "bad bank", που θα αναλάβει την διαχείριση των δανείων αυτών με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική ευαισθησία.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμους τους φακέ��ους για πλειστηριασμούς 2000 ακινήτων, των οποίων οι κάτοχοι έχουν χαρακτηριστεί "στρατηγικοί κακοπληρωτές".

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top