«Δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η Αθήνα

Διχασμένα φέρονται να είναι τα μέλη της κυβέρνησης σχετικά με τον χρόνο έκδοσης των ομολόγων

«Δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η Αθήνα
Η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση ενός ή δύο μικρών ομολόγων μετά την ένταξη του χρέους της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του θέματος. Στόχος είναι η χώρα να πάρει μια γεύση των διαθέσεων της αγοράς και να στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές πως αρχίζει να στέκεται και πάλι στα πόδια της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι πηγές επισήμ��ναν στο Reuters πως μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι διχασμένα για το χρόνο τον εκδόσεων που θα σηματοδοτήσουν την πρώτη είσοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2014. Πριν από αυτό η χώρα ήταν αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές ομολόγων εξαιτίας της κρίσης χρέους που ξέσπασε το 2010.
"Θα μπορούσε να είναι μία ή δύο εκδόσεις μικρού μεγέθους για να δοκιμαστεί το έδαφος και να δοθεί μια τιμολόγηση", ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ στο Reuters χωρίς να διευκρινίσει την ωρίμανση ή άλλες λεπτομέρειες. "Θέλουμε να επωφεληθούμε από την ένταξη των ομολόγων μας στο QE και την πτώση στις αποδόσεις που είναι πιθανό να ακολουθήσει".
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Αθήνα πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα αλλά οι τιμές τους γρήγορα συρρικνώθηκαν και διαπραγματεύονται ακόμη και σήμερα κάτω από την ονομαστική τους αξία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπερνά το 8%, έχει δηλαδή υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το επίπεδο του 19% που καταγράφηκε στα μέσα του 2015, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά το 6% που ίσχυε όταν η Αθήνα πούλησε χρέος το 2014.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top