«Μαύρη τρύπα» 160 δισ. από τον ΦΠΑ στην ΕΕ - Χάλκινο μετάλλιο για Ελλάδα

Πρωταθλήτρια η Ιταλία, πιο νομοταγείς οι Λουξεμβούργιοι - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

​Στα 160 δισ. ευρώ έφτασε η απώλεια εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Η μαύρη τρύπα του ΦΠΑ κυμάνθηκε από επίπεδα-ρεκόρ, όπως αυτά στη Ρουμανία (37,9%), έως σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα (1,2%) στη Σουηδία.

Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο «έλλειμμα ΦΠΑ» σημειώθηκε στην Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ), ενώ το Λουξεμβούργο είχε το χαμηλότερο (147 εκατ. ευρώ).

Η Ελλάδα, από την άλλη, το 2014 σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση της μαύρης τρύπας του ανείσπραχτου ΦΠΑ με πτώση 6 μονάδων, αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που ήταν μόνο μία μονάδα. Παραμένει, ωστόσο, τέταρτη στη λίστα των χαμένων εσόδων, μη εισπράττοντας στην πράξη το 28% του ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράττει.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τις εκκλήσεις της ίδιας της Κομισιόν για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερο και να καταπολεμηθεί η απάτη. Τα κράτη-μέλη καλούνται τώρα να δώσουν συνέχεια στο σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ, το οποίο παρουσίασε η Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο, αποφασίζοντας τα επόμενα β��ματα προς ένα οριστικό καθεστώς ΦΠΑ για το διασυνοριακό εμπόριο στην Ένωση. Πιο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Τα σημερινά όμως στοιχεία δείχνουν ότι απαιτούνται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφ��νήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Κομισιόν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Η Κομισιόν εκτιμά ότι παρόλο που ορισμένα κράτη μέλη έχουν βελτιώσει την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ, ουσιαστική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν να απλουστεύσουν το ισχύον σύστημα ΦΠΑ, να το θωρακίσουν έναντι της απάτης και να το κάνουν φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις.

H Ko��ισιόν, τέλος, διευκρινίζει ρητά ότι «η Κύπρος δεν συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top