Κλειδώνουν οι αλλαγές για τους 188.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο με ειδικά μισθολόγια

Αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2017

​Σε κυβερνητική σύσκεψη που αναμένεται να γίνει αύριο, θα εξεταστούν οι αλλαγές για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, καθώς υπάρχει η μνημονιακή δέσμευση να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή, μέχρι το Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση προχωρά σε επανυπολογισμό μισθών των 188 χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, προχωρά η κυβέρνησ��. Αρμόδια στελέχη της πάντως διέρρεαν ότι θα στηριχθούν οικονομικά κλάδοι που είχαν μεγάλες απώλειες, όπως γιατροί και πανεπιστημιακοί.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που έχουν κλειδώσει είναι:

• Τα 23 ειδικά μισθολόγια θα μειωθούν σε 8, με ομογενοποιήσεις στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους

• Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό, και θα διατηρηθούν τα τέσσερα επιδόματα που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

• Σχεδιάζεται κατάργηση του χρονοεπιδόματος.

Και για τους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων, όπως και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, στόχος είναι με την καταβολή υψηλών επιδομάτων, να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και οι τμηματάρχες, και να ανοίξει η ψαλίδα με τους πρωτοδιοριζόμενους, ώστε το πακέτο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Αν πάντως μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου δεν βρεθούν ισοδύναμα ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, τότε όσοι αμείβονται σήμερα με ειδικά μισθολόγια, θα περιμένουν το 2019 για να ξαναδούν αυξήσεις και προαγωγές.

Σήμερα με ειδικά μισθολόγια αμείβονται:

-Δικαστικοί

-Ενστολοι

-Διπλωμάτες

-Γιατροί του ΕΣΥ

-Πανεπιστημιακοί

-Κληρικοί

-Ερευνητές

-Εκπαιδευτές

-Μουσικοί και καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής και των κρατικών και δημοτικών χορωδιών.

Όπως έχει αποκαλύψει το Star, αρχικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να εξομοιώσει τα ει��ικά μισθολόγια από την 1η Ιουλίου 1016 στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που ισχύει από εφέτος.

Όταν όμως πέτυχε την αναβολή ως το '19, της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς των εφοριακών -πρόεδρος των οποίων ήταν, μέχρι την υπουργοποίησή του, ο Τρύφων Αλεξιάδης- η κυβέρνηση δεν ήθελε να συγκρουστεί με όλες αυτές τις κατηγορίες των ρετιρέ, και επέλεξε την πιο ήπια εκδοχή του παγώματος… Επιδιώκοντας δημοσιονομικό όφελος 118 εκατομμύρια ευρώ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top