Πως θα λειτουργεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός -Διευκρινίσεις Αλεξιάδη στην Βουλή

"Δώρο για το δημόσιο το τίμημα των αδειών" είπε ο αναπληρωτής υπουργός!

Πως θα λειτουργεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός -Διευκρινίσεις Αλεξιάδη στην Βουλή

​Την δημιουργία ειδικού επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, έχοντας ένα "μαξιλάρι" στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες ��αι να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές, ψηφιακές συναλλαγές σχεδιάζει εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, όπως η ΕΣΕΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαραταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Βασίλη Κεγκέρογλου, είπε ότι «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός, ο οποίος να έχει εισροές, μετρητά του επιχειρηματία για πληρωμή κάποιας υποχρέωσης, να έχει εισροή ό,τι έχει το POS, να έχει εισροή και ό,τι έρχεται μέσω διαδικτύου και από αυτόν τον λογαριασμό να έχει εκροές μόνο πάλι ό,τι χαλάει ο επιχειρηματίας με την κάρτα του, ό,τι πληρώνει για συναλλαγές μέσω διαδικτύου και από αυτόν τον λογαριασμό να πληρώνονται αυτόματα με πάγιες εντολές μισθοδοσία, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα, στο να μπορούν οι επιχειρηματίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να έχει ξεκαθαρίσει ένα μεγάλο πεδίο από τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και να μπορούν ν’ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις καλύτερα και να κάνουμε κι εμείς καλύτερο προγραμματισμό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως η θέσπιση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού «δεν προβλέπει καμία εξαίρεση από τον λογαριασμό. Θα αφορά τους πάντες αυτός ο λογαριασμός. Και δεν προβλέπει εξαίρεση, διότι οι εξαιρέσεις δημιουργούν και διάφορες άλλες παρενέργειες που δεν χρειαζόμαστε».

Σύμφωνα με την "Ναυτεμπορική" πάντως, σε ποσοστό 80% το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης οφειλές, στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παραμένουν στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι χωρίς το πράσινο φως της τρόικας, όλα είναι σενάρια και θεωρίες.

"Απρόσμενο «δώρο» για το Δημόσιο το τίμημα των αδειών"

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο κύριος Αλεξιάδης, αγνοώντας τους χιλιάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, μίλησε για «απροσδόκητη αύξηση των εσόδων του Δημοσίου που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα για καλύτερους σχεδιασμούς, γιατί κανένας δεν περίμενε αυτό το “δώρο” των 240.000.000 ευρώ».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top