Ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι και το θέμα της επαναφοράς των 100 δόσεων

Να υπάρξει επέκταση του μέτρου του ακατάσχετου (για οφειλές στο Δημόσιο) τραπεζικού λογαριασμού αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στους φορείς της αγοράς, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα.
Οι φορείς της αγοράς ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών δεύτερη ευκαιρία για όσους επιχειρηματίες έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σε αυτόν τον λογαριασμό δεν θα μπορούν να γίνουν, στο σύνολό του ή σε ένα ποσοστό ως 80% κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας όμως την ομαλή ροή εσόδων από νέες οφειλές.
«Τουλάχιστον οι λογαριασμοί που είναι συνδεδεμένοι με POS πρέπει να είναι ακατάσχετοι και από το δημόσιο και από τις τ��άπεζες. Αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις μας» δηλώνει στο Star ο Γιάννης Νικολαράκος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλ��όγου Αμαρουσίου.
Η Λίτσα Μακρή που διατηρεί κατάστημα με ρούχα στο Μαρούσι εξηγεί στο ρεπορτάζ του Star πόσο δύσκολο είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες να ανταποκριθούν σε μια από τις βασικότερες υποχρεώσεις, την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επισημαίνει: «Η ΕΣΕΕ στα 15 προαπαιτούμενα των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση έθεσε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών 2 προαπαιτούμενα. Το πρώτο είναι η θεσμοθέτηση ενός ειδικού λογαριασμού που θα είναι ακατάσχετος και θα τροφοδοτεί τις υποχρεώσεις της επιχείρησης προς το δημόσιο ��ατά προτεραιότητα και το δεύτερο είναι η διάσωση της μεγάλης βοήθειας που έχουν οι επιχειρήσεις με τις 100 δόσεις».
Το 97% των κατασχέσεων αφορά σε ποσά κάτω από 3.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό που κατάσχεται με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου είναι 496 ευρώ ανά λογαριασμό.
Όπως δηλώνει επίσης ο Αντώνης Μεγγούλης, νομικός σύμβουλος και διευθυντής της ΕΣΕΕ, η κατάσχεση «είναι περίπου ένα ένταλμα κλεισίματος για μια μικρομεσαία επιχείρηση. Αντιλαμβανόμαστε τους στόχους που έχουν αναληφθεί με το τρίτο μνημόνιο. Πρέπει να εισπραχθεί 1,73 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και συνολικά 2,05 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top