ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για νέο φόρο – Σε ποιους θα επιβληθεί

Στόχος να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του κόφτη

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για νέο φόρο – Σε ποιους θα επιβληθεί
Έκτακτο σχέδιο για να γεμίσουν τα ταμεία και να μην ενεργοποιηθεί ποτέ ο δημοσιονομικός «κόφτης», έχει στα συρτάρια του το οικονομικό επιτελείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτει ξανά ο φόρος σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Θα πρόκειται για μια μικρή επιβάρυνση, η οποία για τους καταναλωτές θα είναι μεν ανεπαίσθητη, ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική για τα κρατικά ταμεία καθώς όλοι πλέον πληρώνουν με «πλαστικό» χρήμα.
Παράλληλα, στο τραπέζι πέφτει ξανά και το τέλος σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές που, πάντως, έχει βρει αρκετούς απέναντι και κυρίως τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν αναφέρει σειρά τεχνικών κι όχι μόνο λόγων που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου.
Αναλυτικά, το σχέδιο που ��αίνεται να αποτελεί την τελευταία επιλογή της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:
1. Επαναφορά της πρότασης για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές με εξαιρέσεις βεβαίως που μένει να προσδιοριστούν. Δεν έχει «κλειδώσει» επίσης ούτε το ύψος του φόρου, ούτε και από ποιο ποσό και πάνω θα επιβληθεί. Η παλαιότερη πρόταση έκανε λόγο για φόρο ένα τοις χιλίοις στις συναλλαγές μέσω τράπεζας. Π.χ. για μια πληρωμή αξίας 1.000 ευρώ ο πολίτης θα επιβαρύνεται με ένα ευρώ.
2. Το δεύτερο μέρος της πρότασης αφορά σε μια «προμήθεια» που θα μπορεί να λαμβάνει αυτόματα το κράτος για κάθε πληρωμή μέσω POS. Δηλαδή, με τα εκατομμύρια των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται μετά την επιβολή των capital controls θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα μικρό ποσό το οποίο θα ήταν ανεπαίσθητο για τον καταναλωτή αλλά θα αύξαινε σημαντικά τα κρατικά έσοδα. Άλλωστε, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση εκτιμάται ότι από τη νέα χρονιά θα καθίσταται υποχρεωτική η κατοχή POS από χιλιάδες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη για τους πολίτες η πληρωμή με κάρτα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top