ΕΝΦΙΑ: Νέοι κωδικοί-κλειδιά, παγίδες, αλλαγές και δόσεις! Ποιοι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα

Κινητοποιηθείτε αν δείτε λάθη και παραλείψεις

​Νέους κωδικούς-κλειδιά με βάση τους οποίους η εφορία έχει υπολογίσει το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ του 2016 και ειδική επισήμανση για κενά και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων περιέχουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxis από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν κωδικό προς κωδικό τα στοιχεία που αναγράφονται στο ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτά που έχει συμπεριλάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη δήλωση ��ίναι πράγματι σωστά.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε περιοχές εκτός σχεδίου. Φέτος στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχει στήλη με την αξία της γης ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την οποία προκύπτει ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος.

Οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία πάνω από 80% θα πρέπει να ελέγξουν αν η εφορία έχει αναγράψει στον σχετικό κωδικό την έκπτωση του 50% ή και του 100% από τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, φέτος καταργείται η έκπτωση του 20% από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τα οποία σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ υπολογίζονται σε 80.000.

Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία του εκκαθαριστικού, έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με μειωμένο κατά 50% το πρόστιμο.

Στο κεφάλαιο "ταυτότητα οφειλής" θα αναγράφεται το ποσό του φόρου που έχει υπολογιστεί να αποπληρωθεί σε πέντε δόσεις. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δώδεκα δόσεις, όταν η πρώτη δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Την ίδια ώρα, από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει πως μόνο τον Ιούνιο οι Έλληνες πλήρωσαν 1 δις παραπάνω σε φόρους, σε σχέση με πέρσι. Ενώ σύμφωνα με τη�� τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις τον Ιούλιο μειώθηκαν, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2013, γεγονός που αποδίδεται και στην αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων.

Δείτε επίσης:

Μειώθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες!

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερους φόρους πληρώσαμε τον Ιούνιο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top