Καμπανάκι για τα έσοδα! Δεν εισπράττονται οι φόροι - Στον αέρα ο προϋπολογισμός

Μειώνεται διαρκώς η απόδοση του φόρου εισοδήματος στα κρατικά ταμεία

Διαρκώς μειώνεται η απόδοση του φόρου εισοδήματος στα κρατικά ταμεία, παρά το ότι κάθε χρόνο ο πήχης κατεβαίνει πιο χαμηλά. Κάτι που σημαίνει πως οι φοροδοτικές αντοχές έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

Εν αναμονή των αναλυτικών στοιχείων για τις πληρωμές της πρώτης δόσης του φετινού εισοδήματος, τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η ΓΓΔΕ ενισχύουν τον προβληματισμό για την αρνητική τάση που αναπτύσσεται, πόσο μάλλον όταν με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις στο τέλος του χρόνου η εισπραξιμότητα των φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, φόρος ακινήτων) πρέπει να φτάσει στο 81,5%.

Στο τέλος του 2013, η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έφτανε στο ούτως ή άλλως χαμηλό 66,20%, καθώς επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου των 5,557 δισ ευρώ στα κρατικά ταμεία μπήκαν 3,678 δισ ευρώ. Το 2014 η απόδοση έπεσε στο 65,44%, παρά το ότι ο πήχης είχε πέσει στα 4,172 δισ ευρώ, καθώς εισπράχθηκαν 2,730 δισ ευρώ, ενώ την περσινή χρονιά ο πήχης υποχώρησε στο 63,83% αφού οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα 2,280 ευρώ έναντι στόχου 3,571 δισ ευρώ.

Μειούμενη είναι και η απόδοση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, αν και διατηρείται σ�� υψηλότερα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2013 η απόδοση του φόρου έφτασε στο 92,80%, δύο χρόνια αργότερα, στο τέλος του 2015 έπεσε στο 81,84%. Η βασική αιτία δεν είναι άλλη από την εντυπωσιακή αύξηση των φορολογικών βαρών στα νομικά πρόσωπα, τα οποία από τα 1,663 δισ. ευρώ το 2013 έφτασαν στα 3,565 δισ ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται πιο έντονα στον αναλυτικό πίνακα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, απ’ όπου προκύπτει ότι περίπου το 20% αυτών των χρεών προέρχονται από απλήρωτες δόσεις φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα, στις αρχές του έτους ανέρχονταν στα 15,9 δισ. ευρώ, όντας η τρίτη μεγαλύτερη “πηγή” δ��μιουργίας οφειλών στις εφορίες, μετά από τα απλήρωτα πρόστιμα του ΚΒΣ (30,8 δισ. ευρώ) και τον μη αποδοθέντα ΦΠΑ (17,3 δισ. ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top