Στις 18 Αυγούστου έρχεται η ΚΑΜΠΑΝΑ του ΕΝΦΙΑ! Ετοιμαστείτε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη

Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι διορθώσεις στο Ε9

​Η ώρα της λυπητερής κοντοζυγώνει και την Πέμπτη 18 Αυγούστου 7,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν τα ραβασάκια τους για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα για περίπου 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες τα νέα θα είναι χειρότερα, αφού θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη λόγω της αύξησης των συντελεστών του φόρου, ενώ για τους περισσότερους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι στα περσινά επίπεδα ή ελάχιστα αυξημένος κατά 10 – 20 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη θα αρχίσουν να αναρτώνται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ για το 2016 στο Taxis και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στην ενότητα «Περιουσιολόγιο» και να εκτυπώσουν την οφειλή τους.

Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τέλος Αυγούστου και οι υπόλοιπες θα καταβάλλονται κάθε μήνα μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να διορθώσουν τυχόν λάθη στο Ε9, πληρώνοντας μικρότερο πρόστιμο ��αι γλιτώνοντας να τους έρθει φουσκωμένος ο φόρος.

Τα λάθη που εκτινάσσουν τον ΕΝΦΙΑ στα ύψη είναι :

1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε συγκεκριμένα κτίσματα. Τα προηγούμενα δύο έτη είχε συμβεί σε πολλές περιπτώσεις να μην υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και αυτό γιατί τα στοιχεία του κενού ημιτελούς ακινήτου δεν είχαν αναγραφεί σωστά στη δήλωση του Ε9.
2. Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία, αλλά την πλήρη κυριότητα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση κα��ά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δε θα υπολογιστεί η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή.
3. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ, θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στο φορολογούμενο, οπότε θα καταλογίσει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
4. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η αναγραφή στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμενος να χρεωθεί με υπέρογκο φόρο γ��α ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα, ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top