Στα σκαριά αντι-ΕΝΦΙΑ και «πόθεν έσχες» για όλους-Ο νέος φόρος θα είναι δίκαιος και αναλογικός

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης που θα υποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι

Στα σκαριά  αντι-ΕΝΦΙΑ και «πόθεν έσχες» για όλους-Ο νέος φόρος θα είναι δίκαιος και αναλογικός

​Τον αντι-ΕΝΦΙΑ, έναν νέο φόρο ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος και αναλογικός, προανήγγειλε με συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως ο αντι-ΕΝΦΙΑ θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ μίλησε και για την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης που θα υποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙ-ΕΝΦΙΑ:

«O ΕΝΦΙΑ δεν είναι στο ιδεολογικό μας πλαίσιο. Είναι μια αναγκαιότητα και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο και σίγουρα χωρίς υπερβολές και γραφικότητες. Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία. Ναι στον δίκαιο και αναλογικό φόρο περιουσίας, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΕΝΦΙΑ. Ναι σε έναν φόρο που αξιολογεί διαφορετικά τα ακίνητα. Άλλη αξία έχει ένα διαμέρισμα που αποφέρει εισόδημα (π.χ ενοίκιο) και άλλη ένα ίδιο που είναι κλειστό. Το τονίζω γιατί έγινε κακή απόδοση προηγούμενης δήλωσής μου. Δίκαιοι και αναλογικοί φόροι στο εισόδημα από ακίνητα, δίκαιος και αναλογικός φόρος στην ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΙΚ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ:

«Πρέπει να συνδυαστεί με την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, με τις σχετικές διατάξεις να είναι ήδη έτοιμες», προσθέτοντας πως «θα υπάρχει ειδική εφαρμογή στο ΤAXIS για τη συμπλήρωση της εικόνας που ήδη έχουμε για την περιουσία του πολίτη. Θα γίνει μια φορά και δεν θα αλλάξει με την αγορά – πώληση κάποιου στοιχείου».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΕΠΙΒΟΛΗ «ΦΟΡΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ» ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΩΣ:

«Όσοι συνδέουν το περιουσιολόγιο με την επιβολή “φόρου πλούτου” δείχνουν – τουλάχιστον- άγνοια για την ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το περιουσιολόγιο».

Όσο για τα τέλη κυκλοφορίας; Υποσχέθηκε πως θα είναι δίκαια και αναλογικά, και θα αντιμετωπίζουν τα λάθη και τις υπερβολές που έχουμε σήμερα, λέγοντας:

«Λίγη υπομονή ακόμη, θα έχουμε σύντομα να εξαγγείλουμε το νέο πλαίσιο».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top