Αναδρομικό ΧΑΡΑΤΣΙ για 400.000 συντάξεις – Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Αναδρομικό ΧΑΡΑΤΣΙ για 400.000 συντάξεις – Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

​Εγκύκλιος – φωτιά του υπουργείου Εργασίας φέρνει άλλο ένα αναδρομικό χαράτσι για 400.000 διπλές συντάξεις, για τις οποίες οι κρατήσεις 6% για ασθένεια αυξάνονται έως και 200%, ενώ με πλάγιο τρόπο μειώνονται οι συντάξεις ως και 5%.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η εγκύκλιος αυτή ορίζει ότι από 1/7/2016 οι συνταξιούχοι που παίρνουν δύο κύριες συντάξεις όπως και όσοι έχουν σύνταξη αναπηρίας και παίρνουν επίδομα θα πληρώνουν την κράτηση 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ όχι στη μία από τις δύο συντάξεις, αλλά στο άθροισμα και των δύο συντάξεων.

Στο σύνολο της σύνταξης υπολογίζονται μάλιστα και τα πάσης φύσεως επιδόματα, όπως συζύγου και τέκνων, ενώ μέχρι τώρα τα εν λόγω επιδόματα έμεναν εκτός κρατήσεων ασθένειας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 400.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, οι οποίοι λαμβάνουν μία σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος, ή αντίστοιχα επικουρική λόγω γήρατος από δικό τους δικαίωμα και επικουρικής λόγω χηρείας.

Η εγκύκλιος αφορά επίσης και όσους συνταξιοδοτούνται από το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ ακόμα κι αν παίρνουν μια σύνταξη από το ίδιο δικαίωμα, καθώς τα εν λόγω ταμεία χορηγούν και μία επιπρόσθετη σύνταξη στους ασφαλισμένους τους η οποία θα συνυπολογίζεται πλέον και θα υπόκειται σε κρατήσεις ασθενείας μαζί με την κανονική σύνταξη.

Για παράδειγμα, σύνταξη που διαμορφωνόταν στα 1.176 ευρώ πριν το νόμο, μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου μειώνεται κατά περίπου 4,2% και διαμορφώνεται στα 1.128 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top