Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά των περικοπών στις επικουρικές

Γιατί ζητούν την κατάργηση του νόμου 4387/16 και των υπουργικών αποφάσεων

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά των περικοπών στις επικουρικές
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), η οποία εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, κατά του νόμου 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις.
Με το νόμο εισάγεται περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ.
Η ΠΟΠΣ επικαλείται την νομολογία του ΣτΕ και τις αποφάσεις 2287-2290/2015, με τις οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων των μέτρων, όσον αφορά τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων και το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων.
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο αγνόησε τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, αλλά μείωσε περαιτέρω τις συντάξεις κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, αλλά και ότι παραβίασε την προστατευόμενη αξία του ανθρώπου και το δικαίωμά του στην περιουσία, στην οποία περιλαμβάνεται και η σύνταξη, από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Υποστηρίζει ακόμα ότι οι συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στο άρθρο 22 του Συντάγματος, καθώς απαγορεύουν κάθε χρηματοδότηση των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και την υποχρέωση του κράτους να συμβάλει στην χρηματοδότησή τους, για την κάλυψη των ε��λειμμάτων τους.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top