«Βούλιαξαν» τις εισαγωγές και εξαγωγές τα capital controls

Ένα βήμα από το λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις

Τα capital controls πνίγουν την αγορά. Παρά τη χαλάρωση, η πτώση είναι μεγάλη στις εξαγωγές ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο.
Ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Δεμέστιχας εξήγησε πως χάθηκε μια σοβαρή δουλειά λόγω των capital controls… Και δεν είναι η μόνο οι εξαγωγές, βουλιάζουν το ίδιο και οι εισαγωγές! Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 11,97 δις ευρώ, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 12 δις ευρώ και όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν περίπου 13 δις και το 2014 13,17 δις ευρώ.
Στενάζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω του συστήματος αυτού με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στις επιχειρήσεις αυτές" δηλώνει ο Νίκος Μανεσιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.
Σημαντική μείωση παρατηρείται σε πολλούς βασικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα: - 25,4% στις πρώτες υλες, - 17,7% στα λαδια, -11,4% στα βιομηχανικά προϊόντα και - 7% στα χημικά.
«Πήγα στην τράπεζα σήμερα αλλά δεν κατάφερα να εξυπηρετηθώ για μια συναλλαγή μου με το εξωτερικό" δηλώνει στην κάμερα του "Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν αγορές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πα��αδοσιακές αγορές μάλιστα, ενώ η χαλάρωση που έγινε πριν λίγες εβδομάδες θεωρείται ασήμαντη από πολλούς. Πάντως μείωση στην αξία των εξαγωγών παρατηρείται στο φετινό εξάμηνο ακόμα και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή που όπως είναι γνωστό επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών κατά 125,9εκ. ευρώ η κατά 1,4%.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top