ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΜΠΙΝΑ! High tech φοροδιαφυγή με πειραγμένα POS μέσω Μάλτας

Έγιναν 24 συλλήψεις

​Μια απίστευτη κομπίνα με πειραγμένα POS έφεραν στο φως οι έρευνες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Γ. Πιτσιλής εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα που έφερνε στην Ελλάδα συσκευές POS από το εξωτερικό, παρακάμπτοντας έτσι τα capital controls. Οι εταιρίες που συμμετείχαν στο κύκλωμα πουλούσαν στην Ελλάδα POS, τα οποία εκτελούσαν συναλλαγές που ήταν συνδεδεμένα με τράπεζες της Μάλτας, του Λουξεμβούργου και της Βουλγαρίας που δεν είχαν «σύμβαση» με το ελληνικό Δημόσιο. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του κράτους, αφού δεν απέδιδαν στο ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, 24 άτομα συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν 164 «πειραγμένα» POS.

Σε μία μάλιστα από τις επιχειρήσεις, η οποία εδρεύει στο Καματερό βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προκύπτουν πωλήσεις 1.195 συσκευών σε 971 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τουριστικές δραστηριότητες.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ε. Πλούμης, τόνισε πως η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, οι οποίες εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό απαγορεύεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διέπει τα capital controls, κι έτσι σχηματίστηκαν δικογραφίες για τους 24 συλληφθέντες, ενώ βεβαιώθηκαν και 41 μη αυτόφωρες παραβάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, τόνισε από την πλευρά του ότι όταν δεν εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές στην Ελλάδα μέσω ελληνικών POS, τότε δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος.

Με αφορμή την αποκάλυψη της κομπίνας αυτής η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει στο καταναλωτικό κοινό τα εξής:

• Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
• Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
• Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.
• Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα – βάσει νόμου – να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top