Το ΥΠΟΙΚ συμβουλεύει τους καταναλωτές: «Μην πληρώνετε αν δεν σας δίνουν απόδειξη»

Ενημερώνει για τα δικαιώματα που έχουν απέναντι στους επιχειρηματίες

​Οδηγίες προς… ναυτιλομένους έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα δικαιώματα που έχουν κατά τις συναλλαγές τους με επιχειρήσεις.

Έχοντας λοιπόν ξεκινήσει τον… ανένδοτο εναντίον της φοροδιαφυγής και με αφορμή τα περιστατικά μη έκδοσης αποδείξεων που έχουν διαπιστωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών προτρέπει τους καταναλωτές να μην πληρώνουν αν οι επιχειρηματίες δεν τους δίνουν αποδείξεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων, υπενθυμ��ζουμε στους πολίτες τα εξής:

- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.
- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα – βάσει νόμου – να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασί�� των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερος λογαριασμός για τους συνεπείς φορολογούμενους».

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top